ЛИЦАТА 

Гайдарка и народна певица връща любовта ни към българския фолклор

Гайдарка и народна певица връща любовта на великотърновци към българския фолклор и традиции. Талантливата Владислава Христозова пътува по участия в цялата страна, а за година и половина успя да се превърне в любимка на Велико Търново. Почти всяка вечер тя весели гостите на популярна механа в старата столица и изпълнява еднакво добре българска естрада, руска, балканска, английска, испанска и италианска музика. Истинска атракция за публиката обаче са народните песни със съпровод на гайда, на която свири самата певица, пише Днесбг.

Владислава се влюбила в най-българския инструмент съвсем малка, а от 11-годишна започнала да ходи и на уроци при гайдарката Мария Стоянова в Пловдив. Преди това цели шест години развивала таланта си като народна певица в школата в родния Харманли. “Запалих се по гайдата покрай брат ми Тихомир, който първи се записа на уроци. Виж колко хубаво пееш, защо ти е тази гайда, тя е мъжки инструмент, ми казваше неговият учител. Но явно желанието ми е било огромно, пък и когато някой започне да ми обяснява, че нещо не е за мен, аз още повече се амбицирам да докажа, че мога”, усмихва се чаровната певица.

За уроците по гайда Владислава и нейният брат пътували поне веднъж седмично с влак от Харманли до Пловдив. След първите 11 занимания двамата се явили на конкурс за гайдари в Широка лъка и спечелили първата си голяма награда. Харесала ги и фирма от Асеновград, която, за да поощри таланта, цяла година плащала уроците им в Пловдив. “Това беше огромна помощ за моите родители, които даваха мило и драго, за да учим. Но и ние бяхме отговорни, всеки ден свирехме часове наред. Сега като се замисля не им е било леко на нашите съседи, защото гайдата е доста шумен инструмент”, споделя Владислава.

За да владееш гайдата, наистина се изисква мъжка сила,

признава красавицата. Огромни са усилията да надуеш кожения мях и поддържаш налягането на въздуха вътре така, че да съумееш да изкараш от него правилен звук. “За да се справи, една жена трябва да има много развити бели дробове, буквално като на спортист, и да влага много сила и енергия. Случвало се е, ако съм на диета или пък не съм яла достатъчно, да получа световъртеж от недостиг на въздух”, обяснява Владислава. Тя харесва гайдата, въпреки че не е най-съвършеният инструмент. “Диапазонът на гайдоницата е само една октава, но в народната музика с нея можеш да изсвириш всичко, особено ако владееш добре инструмента”, твърди музикантката. А след това допълва, че е против импровизациите, тъй като българските инструменти са създадени, за да се изпълнява с тях народна музика.

Владислава е завършила музикалното училище “Любен Каравелов” в Пловдив с гайда, а след това и педагогика на обучението по музика в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, също с гайда. За певица нямам образование, но пък така си изкарвам хляба вече 13 години, шегува се чаровната дама. Тя е убедена, че

любовта към народната музика е генетично заложена в нея.

След това разказва, че всички нейни роднини по майчина линия са пели и свирили, а покойният ѝ дядо бил танцьор. Гордостта на фамилията е прочутият народен певец Груйчо Дочев, изпълнявал само песни от Тракийския край. Той е един от първите солисти на ансамбъл “Филип Кутев”, а Владислава често изпълнява автентичните песни от неговия репертоар. Те са включени и в единствения самостоятелен албум на певицата “Тракийско слънце”, излязъл през 2008 г. В него има и авторски творби, а всички аранжименти са на нейния брат – композитора Тихомир Христозов.

“Обичам всички фолклорни области, но тракийската песен ме вълнува най-много. Често изпълнявам и странджански песни, но те са много близки до нашите, защото само на километри от моя роден град започват първите гънки на Сакар планина”, споделя Владислава.

Едва 17-годишна тя започнала да ходи на участия по заведенията, като в началото се учела от по-опитните си колеги. От 2006 до 2008 г. е солистка на оркестър “Канарите”. Има и съвместен албум с формацията – “Живот на сцена”, издаден от Пайнер. През 2008 г. изпълнителката започва самостоятелна кариера и е записала повече от 15 авторски песни. Нейни са всички текстове, както и музиката на някои от парчетата, а с аранжиментите е ангажиран изцяло Тихомир.

Владислава редовно пее по сватби, годежи, кръщенета и частни партита, а най-абсурдното ѝ участие е в един стопански двор. “Често ни канеха на едно изложение на гълъби и коне, което организираха по Тодоровден. Уж трябваше да пеем в един ресторант, после го смениха с втори, с трети, докато накрая не ни откараха в стопанския двор на един от гълъбарите. Аз бях се нагласила подобаващо, с елегантна рокля и токчета, а около мен в калта и изпражненията се разхождат кокошки и други домашни животни. Всичко беше при полеви условия, но пък успяхме да създадем настроение на хората”, разказва певицата.

“Най-голямата ми радост е, че механата редовно се пълни с хора, които идват специално, за да танцуват народни хора. Понякога, като видя по-големи компании от млади хора, си мисля, че ще искат предимно поп фолк, но и те все по-често поръчват народна музика. Хората вече танцуват всичко, дори сложните хора, които се учат само в танцовите школи”, не крие удовлетворението си Владислава.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ