Home » Свят » Принц Уилям в Ямайка: Ужасяващото зверство на робството завинаги опетни историята ни

Принц Уилям в Ямайка: Ужасяващото зверство на робството завинаги опетни историята ни

Сподели новината

На вечеря, организирана от генерал-губернатора на Ямайка, херцогът на Кеймбридж повтори изказванията, направени от баща му принц Чарлз през ноември, заклеймявайки робството и се извини за историческата роля на семейството му в търговията с роби, предаде Си Ен Ен.

„Напълно съм съгласен с баща ми, принцът на Уелс, който каза в Барбадос миналата година, че ужасяващото зверство на робството завинаги опетни историята ни“, каза Уилям. „Искам да изразя дълбоката си скръб. Робството е отвратително и никога не е трябвало да се случва“, продължи той.

„Болката е дълбока, но Ямайка продължава да изгражда своето бъдеще с решителност, смелост и сила на духа. Силата и споделеното чувство за цел на народа на Ямайка, представени във вашето знаме и мото, се радват на непобедим дух.“

Принц Уилям и съпругата му Кейт са на едноседмична обиколка в Карибите, посещавайки Белиз, Ямайка и Бахамите за поредица от ангажименти.

Речта на херцога идват ден след като малка група протестиращи срещу монархията се събраха в ямайската столица Кингстън, за да поискат извинение от Великобритания.

Някои скандираха „Извинение сега, репарации сега“, докато други носеха плакати с надписи „Извинете се“ и „Нека се отървем от управлението на кралицата“.

Кралски ангажимент в събота в Белиз също беше отменен на фона на докладваната съпротива от местните жители.

Връзката на Великобритания и Ямайка се простира от векове. Островът е завзет от британците през 1655 г. и остава под негово управление, докато не получава независимост през 1962 г., но остава част от Британската общност с кралицата като държавен глава. По-голямата част от ямайците са с африкански произход и са потомци на роби, трафикирани в страната от европейски колонисти.

Ямайка ще отбележи 60 години независимост от Великобритания през август тази година, но има граждани на страната, които се надяват да се възползват от момента за преход към република.

В сряда Уилям и Кейт се срещнаха с премиера на Ямайка, Андрю Холнес, преди да посетят училище, болница и проект за подпомагане на млади мъже в риск.

Холнес каза на двойката, че Ямайка „продължава“ и ще постигне „истинската си амбиция“ да бъде „независима“.

„Ямайка е такава, каквато можете да видите. Страна, която се гордее с историята си, много се гордеем с това, което сме постигнали и продължаваме напред. Възнамеряваме в кратък срок да изпълним истинската си амбиция – да бъдем независима, развита, просперираща държава", каза Холнес.

"Тук има проблеми, които, както знаете, не са решени. Но вашето присъствие дава възможност тези въпроси да бъдат поставени и да бъдат разгледани, доколкото можем", добави премиерът.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар