Home » България » Румен Овчаров: Азербайджан и САЩ не могат да ни компенсират, ако се откажем от руския газ

Румен Овчаров: Азербайджан и САЩ не могат да ни компенсират, ако се откажем от руския газ

Сподели новината

Битката срещу руските газови енергийни ресурси не е от вчера. Целият трети енергиен пакет на Европейската комисия от 2009 г. е насочен към диверсификация на доставките, за свободен достъп до трети страни, всичкото това е насочено с една единствена цел – изолиране на Русия от този пазар“.

Това заяви пред Bulgaria ON AIR бившият енергиен министър Румен Овчаров.

„Оказа се, че почти 40% от природния газ в Европа идва от Русия, почти 30% от петрола идва от Русия, 46% от въглищата идват от Русия. И защо идват от Русия? Защото е икономически най-изгодно и най-евтино за всички, които получават тези ресурси. Сега слушаме поредните лозунги, ще се откажем, добре. Само че какво ще ни струва това“, добавя Румен Овчаров.

Можем ли да договорим повече газ от Азербайджан?

„Не мисля, че можем да договорим, те просто нямат по-големи капацитети, имат си договори, които са подписани и се изпълняват – към 8 милиарда за Италия, милиард за Гърция и милиард за България. Това е капацитетът на азерския газ, те чудеса не могат да се случват. Както виждате, самата Германия търси газ от Катар и т. н. Но въпросът е малко сложен. Защо си го причиняваме всичко това? Защо трябваше да стигнем до тази ситуация? Толкова ли беше трудно да се помисли и да се види, че сърбаме една и съща попара 4-5 пъти. Като започнеш от Либия, Ирак, Сирия, Афганистан и да плащаме сметките за това. Нямаше ли някой европейски политик, на който да му светне лампичката и да каже: „Чакайте, да помислим какво се случва, какво ще стане и какво толкова много иска Русия и Путин, че си причинихме това, което се случи сега“, коментира Румен Овчаров.

Може ли да заменим руския газ с американски втечнен газ?

„Не можем, защото американците нямат такъв капацитет. Ето, тази година ще ни увеличат доставките в Европа с 10 или 12 милиарда. Е, и? Русия доставя почти 200 милиарда. Как точно става едното с другото?“, попита риторично енергийният експерт.

По повод хранилището в Чирен, Румен Овчаров заяви, че „в България е с 10% по-ниско, отколкото в Европа от преди една седмица, въпреки предупрежденията на самия министър – председател. Сега се правят някакви маневри, уж не се изпразва хранилището, купуват се обаче допълнителни количества от Гърция и се дебалансира пазарът. Въпросът е следния: ако хранилището беше пълно, ние сега щяхме да бъдем в друго състояние, ако беше поне на 30%, а те нямат и 18%, щяхме да бъдем в друго състояние от гледна точка и на новите условия“, заяви Румен Овчаров.

Поставете оценка:

Оценка от 0 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар