ПОЛИТИКА 

Шефът на Лекарския съюз: С новия модел натоварват тройно хората, които и сега плащат

Това е теоретичен модел, който ни беше представен най-общо, без документация. В този модел отсъства договорното начало, каза в сутрешния блок на БНТ председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров по повод за новия здравноосигурителен модел, който предвижда задължителна допълнителна застраховка и доплащане за лечение.

Това най-много ни притеснява, защото договорното начало само по себе си осигурява освен договор, отговорност от отсрещната страна. Попитахме къде е нашето място, но ни беше отговорено, че няма да има рамков договор. Не можем да си позволим след 18 години отново да се връщаме към административно здравеопазване, подчерта д-р Маджаров.

В този модел виждаме тройно натоварване на хората, които и сега плащат здравни вноски, и никакви мерки срещу тези, които не плащат здравни осигуровки, заяви още председателят на Българския лекарски съюз.

Единственото положително, което мога да кажа, че за първи път от 10 години министър се опитва да прави промяна на здравния модел, заяви председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов. Ако идеята е да се вкарат допълнителни пари чрез кешово плащане, застраховка, това не е правилно. Когато се кара пациентът да плаща още, както беше преди около 12 години, това не доведе до нищо. Държавата прибра над 1 млрд. лева, които не стана ясно къде отидоха, подчерта Таушанов.

Трябва да се изясни за какво точно ще са тези 12 лева, какво точно ще прави този застраховател, какво повече ще гарантира на пациента, добави той.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ