Home » Свят » Модерна авиация! Канада иска да купи 88 F-35

Модерна авиация! Канада иска да купи 88 F-35

Сподели новината

Канадското правителство избра Lockheed Martin Corp. и F-35 като предпочитан участник в надпреварата си за закупуване на нов изтребител, съобщиха правителствени служители в понеделник, съобщава ЕйБиСи..

Канада планира да закупи 88 нови бойни самолета, за да замени своите CF-18. Правителството е предвидило около 19 милиарда канадски долара (15 милиарда долара) за покупката.

Министърът на обществените поръчки Филомена Таси каза, че Lockheed Martin се счита за най-добре класираният участник в търга.

Доставката на първия самолет ще бъде за 2025 г., ако бъде постигнато споразумение. Ако не бъде постигнато споразумение, правителството има възможност да влезе в преговори със Saab, чийто изтребител Gripen е втори след F-35 в състезанието.

Канада има близки отношения със Съединените щати, което включва съвместно използване на изтребители за защита на въздушното пространство на Северна Америка.

Канада по-рано изключи Super Hornet на Boeing.

Бивше консервативно канадско правителство преди това обяви покупката на F-35, но сегашното либерално правителство отложи тази покупка и отвори наддаване за конкуренция. Таси каза, че Канада ще има по-добра сделка сега.

Преди да стане министър-председател, Джъстин Трюдо каза, че Канада няма да купи F-35.

Министърът на отбраната Анита Ананд каза, че решението за избор на F-35 е взето без политическа намеса. "Живеем в нова реалност", каза Ананд във връзка с войната на Русия в Украйна.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар