СИНЯ ЛАМПА 

Двама журналисти задържани в Радомир, снимали как се изгарят документи за афера

Журналист от разследващия сайт „Биволъ“ и негов румънски колега са били арестувани в Радомир, докато са работили върху разследване. Това съобщи Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ). От МВР засега отказват коментар, макар че пред „24 часа“ потвърждават за случая.

„Получихме многобройни сигнали от България и Румъния, че журналистът Димитър Стоянов от „Биволъ“ и румънският му колега Атила Биро от RISE Project са задържани от полицията в Радомир, докато правят разследване. Опитахме се да получим повече информация по случая, но дежурният в Областната дирекция на полицията в Перник ни затваря телефона.

Обърнахме се към централата на Министерството на вътрешните работи в София, откъдето се опитаха да съдействат, но ни казаха, че дежурният в ОДП-Перник е затворил телефона и на тях с аргумента, че „не е говорител, за да дава изявления“, написаха от АЕЖ в страницата си във „Фейсбук“. Посолството на Румъния е уведомено.

Атила Биро е говорил предният ден на международна конференция в София за измамите и злоупотребите с обществени средства „Заедно срещу завладяването на държавата“. „Колегите ни са отведени в ОДП-Перник, защото се опитаха да заснемат как на дупка в полето край с. Егълница, община Ковачевци, се изгарят документи, свързани с разследването ни за аферата #ДжиПиГейт.

От РПУ-Радомир, РПУ-Перник и ОДП-Перник отказват да ни съдействат, за да се свържем с тях. От ОДП-Перник с най-циничен тон отказват да ни дадат каквато и да било информация и затварят телефона.

Свидетели сме на безпрецедентен полицейски произвол над журналисти! Тази репресия ще бъде направена достояние на всички международни организации и институции, които се занимават със свободата на словото и погазването на демокрацията в света! МВР охранява унищожаването на документи, доказващи чудовищна корупция, засягаща най-високите етажи на властта, ограбващи обществото в комбина с олигархичната мафиотска структура! Всъщност МВР откровено се легитимира като бухалкаджийска банда на Мафията!“, пишат още от АЕЖ.

„Журналистите са били освободени, след като са държани с белезници един час в полето“, пише румънският вестник „Адевърул“. От RISE Project изказват благодарност на румънското посолство, след чиято намеса журналистите са освободени. “Колегите ни Димитър Стоянов и Атила Биро се прибраха благополучно след като прекараха нощта с белезници насред полето, без телефони до 4 сутринта,” съобщиха и от АЕЖ.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ