СВЕТЪТ 

Съдът разреши референдума за името в Македония

Конституционният съд в Скопие даде зелена светлина на референдума за името на бившата югорепублика. Магистратите отхвърлиха искането за оценка на конституционността и законността на решението за свикване на референдум, прието от Парламента на Република Македония на 30 юли 2018 година.

За отхвърляне на инициативата гласуваха седем конституционни съдии, а против гласуваха двама – Елена Гошева и Йован Йосифовски. Съдията ищец Елена Гошева предложи да се започне процедура за преразглеждане на решението за свикване на референдум и да се наложи временна мярка и спиране на всички дейности за определен период от време.

Инициаторите на постъпките за оценка на конституционността и законността на решението за провеждане на референдум са политическата партия Левица и Световният македонски конгрес, предаде БГНЕС.

Междувременно бившият американски президент Джордж Буш призова македонците масово да участват в предстоящия референдум на 30 септември. Референдумът ще е валиден само ако гласуват над половината от избирателите.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ