Home » Свят » Русия къса договорите за газ с Европа

Русия къса договорите за газ с Европа

Сподели новината

Руският президент Владимир Путин заяви, че от утре (петък) договорите с чуждестранните купувачи на газ ще бъдат спрени, ако те не плащат задълженията си към РФ в рубли, предадоха "Ройтерс" и Би Би Си.

Путин обяви, че е подписал декрет, съгласно който чуждестранните купувачи на руски газ трябва от утре да плащат в рубли, а ако не го направят, договорите им ще бъда прекратени. "За да купуват руски природен газ, те трябва да открият сметка в рубли в руска банка. И от тези сметки трябва да бъдат правени плащанията за доставките на газ още от утре", заяви Путин. "Ако не бъдат направени, ще сметнем това за дефолт с всички произтичащи от него последици. Никой не ни дава нищо безплатно, ние също няма да действаме като благотворителна организация. В противен случай съществуващите договори ще бъдат прекратени", заяви Владимир Путин.

По силата на декрета на Путин купувачите на руски газ трябва да прехвърлят чужда валута в специална К сметка в руска банка, а банката после да купи рубли. Впоследствие банката ще трансферира рублите към въпросната сметка тип К. Германия и Франция побързаха да отхвърлят изискванията на Русия като неприемливи и нарушаващи съществуващите договори. Според германския министър на икономиката Роберт Хабек и френския финансов министър Брюно льо Мер става дума за "изнудване". По думите на Хабек Германия е готова за всички сценарии, включително и спирането на руски газ за Европа.

Само преди часове "Дойче Веле" съобщи, че руският президент Владимир Путин е уверил германския канцлер Олаф Шолц, че европейските компании и занапред ще могат да плащат за руски газ в евро. В телефонен разговор Путин е обявил, че от 1 април доставките на газ трябва да се заплащат в рубли, но същевременно е подчертал, че за сключените с Европа договори нищо няма да се промени, обяви говорителят на канцлерската служба Щефен Хебещрайт. Плащанията и занапред ще могат да се превеждат в евро – в банките на "Газпром", които не са засегнати от санкциите срещу Русия. "Банката ще обръща еврото в рубли", е цитиран Владимир Путин от Щефен Хебещрайт. Заради военната агресия срещу Украйна от 24 февруари европейските държави наложиха тежки икономически санкции на Москва. Редица западни компании се изтеглиха от Русия.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар