Home » България » Адв. Манчев: Законопроектът за колекторските фирми регламентира събиранията

Адв. Манчев: Законопроектът за колекторските фирми регламентира събиранията

Сподели новината

Законопроектът за колекторските фирми ще регламентира самата дейност по събиране на вземанията. За да бъде изчистен секторът от лошите практики, не трябва да се позволява на всеки да се занимава с тази дейност. Това коментира пред БНР адвокат Христофор Манчев, след като Министерският съвет одобри текстовете на законопроекта.

В момента нормативно регулирано у нас е единствено възлагането на вземанията от един кредитор на друг. Самата дейност по събирането на задълженията няма нормативна регулация, според адвокат Манчев, и, едва когато това се случи, този бизнес ще бъде изчистен от лошата си слава.

„Следва да бъдат въведени редица закононарушения, т.е. не всеки да може да извършва такава дейност. Тоест, този сектор ще бъде изчистен от редица недобросъвестни практики. Не е нормално хора да бъдат притеснявани по никое време, да се търсят техни далечни роднини със заплахи, с тормоз, т.е. с такива психологически, дори има данни за физически саморазправи и търсене на различни задължения. Считаме, че трябва да се действа законосъобразно, добросъвестно, с някакъв морал“.

Законопроектът ще ограничи подобни практики и ще предостави правна възможност при такива случаи потърпевшите да търсят закрилата на полицията и прокуратурата.

Поставете оценка:

5

Оценка 5 от 1 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар