Home » Свят » Зеленски: Забравете за думите денацификация и демилитаризация

Зеленски: Забравете за думите денацификация и демилитаризация

Сподели новината

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заявява, че в контекста на гаранциите за сигурност, подписването на подходящо споразумение, никой няма да говори за каквато и да е денацификация и демилитаризация, измислени от Русия, цитира думите му УНИАН.

"Забравете думите "денацификация" и "демилитаризация", дори няма да говорим за това. Денацификация звучи обидно, можем да използваме тази фраза във вашата посока (към руснаците). Както показа Буча, бяхме прави. Това не е въпрос за нас. Задайте на себе си този въпрос пред огледалото", подчерта Зеленски, обръщайки се към руснаците.

Според него страната не е приела предложението на Русия за демилитаризиране на Украйна. Той подчерта, че Украйна вярва, че армията трябва да бъде такава, каквато има страната, която е в състояние да защити държавата.

Президентът отбеляза, че Украйна разбира, че дори и най-мощно споразумение за гаранции за сигурност не може да гарантира, че Русия няма да нападне след две години.

"Разбираме, че дори да подпишем мощно споразумение, разбираме, че Русия може да се върне след две години", добави Зеленски.

По отношение на гаранциите за сигурност за Украйна текат активни консултации с потенциални поръчители. Официално трите страни от НАТО вече се споразумяха да предоставят гаранции във формат, предложен от Украйна. Това са Турция, Германия и Италия.

Междувременно ТАСС съобщи, че Москва не отхвърля възможността за среща между руския президент Владимир Путин и украинския лидер Володимир Зеленски, но тя може да се състои само след съгласуване на текста на документа като част от преговорите между делегациите на двете страни.

Преди два дни на въпрос има ли гаранция, че този документ ще бъде изпълнен, предвид 7-годишния опит с Минските споразумения, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори: "Имаме този опит, помним го, помним много добре, и действаме подобаващо."

Той подчертал: "Убеден съм, че целите на военната ни операция ще бъдат постигнати в пълен обем. Надявам се, че в резултат от тези напрегнати усилия, които се предприемат по отношение на руско-украинските преговори, също ще стигнем до подписване на някакъв документ и това ще стане важна крачка по пътя към нормализиране на обстановката."

На 29 март в преки преговори между руската и украинската делегации в Истанбул се очерта възможност за постигане на договореност и станаха ясни позициите на двете страни, но последващия удар върху петролен склад в руския град Белгород и разкритията за убийства на цивилни хвърлиха съмнения върху възможността за скорошниа договореност.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар