СПОРТ 

Виетнам влезе официално в календара на Формула 1

Шефовете на Формула 1 от компанията Liberty Media обявиха официално, че Виетнам ще приеме кръг от шампионата през април 2020 г. Състезанието ще бъде по улично трасе в столицата Ханой и ще бъде финансирано изцяло от частни компании. Беше пуснат и проект на пистата. Състезателният директор на ФИА Чарли Уайтинг заяви наскоро, че трасето ще бъде дълго 5,564 км и по правата отсечка, дълга 1,5 км ще могат да се развиват скорости от 335 км/ч.

Според Уайт основно ще се използват вече съществуващи пътища, но ще има и допълнително построена секция, която да поеме боксовете и падока.

„Откакто станахме част от спорта през 2017 г., говорим за нови дестинации и градове, които искат да приемат Формула 1, каза изпълнителният директор на Чейс Кери. – И Гран при на Виетнам е реализация на една от тези амбиции. Ханой е един от най-вълнуващите градове в света с богата история и с невероятно бъдеще пред себе си. Това е перфектната формула за състезание и нямам търпение то да стане едно от най-забележителните места в календара на F1.“

Екипът на „Форс Индия“ пък съобщи, че засилва охраната за предстоящата този уикенд Гран при на Бразилия. Организаторите също обещаха по-сериозно полицейско присъствие. Тези мерки са резултат от опитите за грабежи срещу хора от отборите миналия сезон. Тогава въоръжени лица ограбиха служители на „Мерцедес“, а хора от „Пирели“ бяха нападнати от други апаши, но за щастие успяха да се измъкнат от засадата. След състезанието от съображения за сигурност тестът на „Пирели“ беше отменен. При напускане на трасето хората на „Форс Индия“ са предупредени да свалят логата на тима от екипите си, за да не привличат вниманието на крадците.

„Работихме с промоутърите, местните власти и полицията, като изглежда нейното присъствие ще бъде по-голямо и ще бъде осигурена по-сериозна охрана за отборите, каза шефът на „Форс Индия“ Отмар Шафнауер. – Те са запознати с времето, по което идваме на пистата и си отиваме от нея. Ще ще вземем обаче сериозни предпазни мерки, които някои от отборите не използваха в миналото.“

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ