Home » Новини » Защо САЩ погнаха дъщерите на Владимир Путин – Катерина и Мария

Защо САЩ погнаха дъщерите на Владимир Путин – Катерина и Мария

Сподели новината

Последният кръг от санкции, които САЩ наложи на Русия включват две нови мишени: двете пораснали дъщери на руския президент Владимир Путин, Катерина и Мария, за които властите в САЩ подозират, че крият богатството на баща си.

Според САЩ дъщерята на Путин Катерина Владимировна Тихонова е технологичен директор, чиято работа подкрепя руското правителство и неговата отбранителна индустрия. Другата му дъщеря Мария Владимировна Воронцова ръководи финансирани от правителството програми, които са получили милиарди долари от Кремъл за генетични изследвания и се контролират лично от Путин, твърди САЩ.

Още новини от Украйна

„Имаме основание да вярваме, че Путин и много от неговите приближени и олигарсите крият богатството си, крият активите си чрез членове на семейството,

които поставят своите активи и богатство във финансовата система на САЩ, както и много други части на свят“, каза висш служител в американската администрация пред репортери.

„Вярваме, че много от активите на Путин са укрити от членове на семейството му и затова се насочваме към тях“, каза служителят, пожелал анонимност, цитиран от агенция Ройтерс (Reuters).

Санкциите, обявени в сряда, включват също дъщерята и съпругата на руския министър на външните работи Сергей Лавров.

САЩ освен това забрани на американците да инвестират в Русия и се насочи към руски финансови институции и служители на Кремъл, в отговор на това, което президентът Джо Байдън нарече руски „зверства“ в Украйна.

Русия отрича да е нападала умишлено цивилни и казва, че изображенията на тела в Буча северно от Киев са инсценирани, за да оправдаят допълнителни санкции срещу Москва.

Москва казва, че участва в „специална военна операция“, предназначена да демилитаризира и „денацифицира“ Украйна. Украйна и западните правителства отхвърлят това като фалшив претекст за руската инвазия.

Размерът на богатството на Путин е чувствителна тема в Русия.

Миналата година Кремъл отрече той да е собственик на разкошен дворец на Черно море, както твърди опозиционният политик Алексей Навални във видео, което привлича огромна публика в канала за видеосподеляне YouTube.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза през февруари, че санкциите, въведени срещу самия Путин, са безсмислени. „Путин е доста безразличен. Санкциите съдържат абсурдни твърдения за някои активи“, каза Песков. „Президентът няма никакви активи освен тези, които е декларирал“, добави той.

Но американските сенатори мислят друго. „Путин и неговите олигарси съхраняват мръсните си пари в държави с върховенство на закона, като купуват имения, мега-яхти, произведения на изкуството и други активи с висока стойност“, казват САЩ.

Кои са дъщерите на Владимир Путин

Снимка: Twitter

Защо САЩ погнаха дъщерите на Владимир Путин – Катерина и Мария

Дъщерите на Путин, които САЩ вярва, че му помагат да крие богатството си, никога не са потвърждавали публично, че руският лидер е техен баща, и той отказва да отговаря на въпроси за тях.

Разследване на Ройтерс от 2015 г. подробно описва връзките и влиянието на Катерина, танцьорка по акробатичен рокендрол, върху следващото поколение от московския елит. „29-годишната Катерина се описва като съпруга на Кирил Шамалов, син на Николай Шамалов, дългогодишен приятел на президента Путин“, се казва в доклада. „Шамалов старши е акционер в Bank Russia, която американските служители описват като личната банка на руския елит“

Като съпруг и съпруга Кирил и Катерина имаха корпоративни участия на стойност около 2 милиарда долара, според оценки, предоставени на Ройтерс от финансови анализатори. Това беше в допълнение към други имоти и активи.

По-голямата дъщеря на Путин Мария е учила биология в университета в Санкт Петербург и медицина в Московския държавен университет, според разследването на Ройтерс. Тя също така е активно ангажирана с генетични изследвания, които Путин в миналото е описвал като област, която „ще определи бъдещето на целия свят“.

Според съобщения на руски и западни медии Мария е омъжена за холандския бизнесмен Йорит Йост Фаасен. Тя гради кариера в областта на биомедицината, специализирана в ендокринната система през 2015 г. като докторантв Изследователския център по ендокринология в Москва.

Съпругът ѝ е работил за Газпромбанк, голям кредитор със силни връзки с елита около Путин, се отбелязва в разследването. Няма налични оценки за техните активи и притежания.

Но американските сенатори мислят друго. „Путин и неговите олигарси съхраняват мръсните си пари в държави с върховенство на закона, като купуват имения, мега-яхти, произведения на изкуството и други активи с висока стойност“, казват САЩ.

Източници: Ройтерс, Вести.бг

Поставете оценка:

Оценка от 0 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар