Home » Мнения » „Възраждане“: 11 лъжи и истини

„Възраждане“: 11 лъжи и истини

Сподели новината
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Емил Соколов, историк и политически анализатор:

„Във вчерашното издание (б.р. на 05.04.2022 г.) на “Референдум” представителят на “Възраждане” (б.р. Ангел Георгиев) каза няколко неистини. Ето някои от най-ярките лъжи:

1. „Не искаме България да се намесва в конфликта. Когато двама братя се карат, не трябва да им даваме оръжие, трябва да се опитаме да ги помирим“.

Войната между Украйна и Русия не е кавга между двама братя, а агресивна война. Русия извършва военни престъпления в Украйна, като избива цивилни. Изпращането на помощ, хуманитарна и военна, не е намеса в конфликта, а морален дълг да помогнем на нападната страна. Русия ни обяви за вражеска държава без дори да сме пращали оръжия. Това прави Русия – създава си врагове и после ги напада под претекст, че се защитава.

2. „Нашата позиция е, че трябва да се направи съответното проучване и да се докаже. Понеже едната страна твърди едно, а другата твърди, че е постановка. Трябва прозрачност, разследване и на всички да е ясно какво всъщност се е случило там“.

Клането в Буча е съвсем реално. Има сателитни снимки, на които се вижда, че телата на убитите седят по улиците няколко дни. Няма значение какво твърди руската страна. Русия изби стотици цивилни – майки, бащи и деца. Приказките за другата гледна точка са нелеп опит да се оправдаят убийствата. Истината не е нещо субективно.

3. „Войната, която е стартирана от Русия, естествено, се представя като нещо лошо“.

Войната, която Русия започна в Украйна, е престъпна, смъртоносна и трябва да бъде осъдена. Тя не се представя като нещо лошо, а е нещо лошо. Няма второ мнение по въпроса. Започването на война срещу невинни хора е зверство.

4. „Ние видяхме как гласувахме 50 милиона за помощи, които да отидат до Украйна. Съответно, знаем от нашата българска общност в Украйна, че до тях не е стигнала никаква помощ от държавата“.

България продължава да праща хуманитарна помощ и тя стига до българите в Украйна. Ако нещо не е стигнало, то е, защото Русия бомбардира хуманитарните коридори, въпреки че обеща да не го прави. Руските войници редовно крадат храни и стоки, което също може да е попречило на помощта да стигне до тези, за които е предназначена.

5. „Ние искаме българите в Украйна да изучават български език. Украйна направи всичко възможно българите да не учат български език“.

Българите в Украйна изучават български език. Никой не им е отнемал това право. Достатъчно е да попитаме някой българин в Одеса, който ще потвърди. Посегателството срещу малцинства е опорка, която Русия използва, за да напада суверенни държави.

6. „Знаем, че руската страна осигурява коридор за това нашите кораби да се изтеглят от там, но българската държава не се възползва от този коридор, защото няма разрешение от украинските власти“.

Русия на думи прави едно, а на практика друго. Русия минира Черно море и направи невъзможно изтеглянето на българските моряци. Българите в България и в Украйна са жертва на руската агресия. Украйна прави всичко възможно да помогне на сънародниците ни, въпреки че е нападната.

7. „За нашите сънародници в Украйна нашата държава не е тяхна, а е чужда. С чуждите ние се държим като свои“.

Това са глупости. България прави всичко възможно да помогне на българите в Одеса. За „Възраждане“ руснаците може да са свои, а българите чужди, но това не важи за останалите българи.

8. „Ние не сме маша на НАТО и ЕС“.

Това е единственото вярно нещо, което „Възраждане“ казаха. Да, България е член на НАТО и ЕС. Националният интерес на България включва членството в тези две организации, които гарантират сигурността ни. Никой не диктува на България какво да прави. Всички цивилизовани страни осъждат руската агресия.

9. „Ние от „Възраждане“ смятаме, че България не трябва по никакъв начин да се намесва във войната. Трябва да търсим най-изгодната позиция за нас“.

Позицията на България не може да е мародерска. Недопустимо е да гледаме как убиват невинни хора, а ние да се пазарим кое е най-изгодно. Националните предатели от „Възраждане“ няма как да разберат това.

10. „В България има четири военни американски бази. Америка не плаща наем за тези бази“.

Базите са български и САЩ плаща наем, че ги ползва. В базите се правят учения, в които участват български военни и военни от ЕС и НАТО. Тези български бази, където България работи със съюзниците си, гарантират сигурността на страната.

11. „Една от основните характеристики на войната е, че умират невинни хора… Не трябва да правим разлика кой води военните действия. Вие фокусирате върху зверства, извършени от руската страна“.

Не, убийството на цивилни не е основна характеристика на войната. Много е важно кой е започнал войната. Русия извършва непровокирана агресия срещу Украйна и избива цивилни. Фокусираме се върху тези зверства, защото Русия е единствената страна в конфликта, която извършва военни престъпления“.

Поставете оценка:

3.4

Оценка 3.4 от 20 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар