Home » Свят » Зеленски: Русия превърна Украйна в минно поле

Зеленски: Русия превърна Украйна в минно поле

Сподели новината

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини руските войски за поставянето на мини, докато те са се изтегляли от северната част на страната, и поиска това действие да се счита за "военно престъпление", цитира думите му Анадолската агенция.

"Поради действията на руската армия нашата територия в момента е една от най-минираните в света. И смятам, че това също трябва да се счита за военно престъпление на руските войски", каза Володимир Зеленски във видеообръщение.

Той допълни, че разминирането в северните райони на Украйна продължава, след като руските войски, според него, са "били прогонени".

"Руските войски оставиха след себе си десетки, ако не и стотици хиляди опасни предмети. Това са снаряди, които не са се взривили, мини, капани с мини. Ежедневно се хвърлят поне няколко хиляди такива предмета", каза той.

"Окупаторите оставиха мини навсякъде – в къщите, които заграбиха, по улиците, в полето. Минираха имуществото на хората, минираха коли, врати. "Те съзнателно направиха всичко, за да стане връщането в тези райони след деокупацията възможно най-опасно", добави той.

Украинският президент каза, че руснаците "умишлено са направили всичко, за да убият или осакатят възможно най-много от нашите хора, дори когато са били принудени да се изтеглят от нашата земя. Без съответните заповеди те е нямало да направят подобно нещо."

Отбелязвайки, че Русия вече направи изявление за възможното "използване (на) химическо оръжие срещу защитниците на Мариупол", той каза: "Ние приемаме това възможно най-сериозно".

"Искам да напомня на световните лидери, че възможността за използване на химическо оръжие от руските военни вече беше обсъдена. И още тогава беше казано, че е необходимо да се реагира много по-строго и по-бързо на руската агресия", добави той.

Най-малко 1842 цивилни са били убити и 2493 ранени в Украйна, откакто Русия нахлу в тази страна , според оценки на ООН, като има опасения, че истинската цифра е много по-висока, защото кметът на Мариупол от своя страна заяви ,че повече от десет хиляди цивилни са загинали в този град.

Над 4,5 милиона украинци са избягали в други страни, а милиони други са вътрешно разселени, според Агенцията на ООН за бежанците.​​​

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар