Home » Свят » Ефективната стачка в образованието в Република Северна Македония продължава

Ефективната стачка в образованието в Република Северна Македония продължава

Сподели новината

Втори ден продължава ефективната стачка в сферата на образованието в Република Северна Македония. Председателят на Независимия синдикат за образование, наука и култура (СОНК) Яким Неделков през Фейсбук профила си призова всички стачкуващи да продължат до изпълнение на исканията им за увеличаване на работните заплати, „а тези, които не стачкуват, да се вслушат в сърцето си“.

От своя страна от Министерството на труда и социалната политика информираха, че от общо 75 детски градини и в 25 предучилищни заведения днес няма стачка, а в 50 предучилищни заведения само част от служителите стачкуват. „Тези данни показват, че една трета от общия брой на служителите в предучилищните заведения не подкрепят организираната от СОНК стачка. Според данните на министерството, които се актуализират ежедневно, има тенденция за увеличаване на доведените в детските градини деца, което се дължи на факта, че във вчерашния ден обгрижването на децата е било безпроблемно“.

Междувременно от правителството припомниха, че в диалог със синдикатите, заплатите на служителите в образованието и закрилата на детето от 2017 до 2022 г. са увеличени с 21%, а с въвеждането на новата методика за изчисляване е постигнато най-голямо увеличение на заплатите на служителите в детските градини. „Правителството е отворено за диалог за постигане на система за растеж на заплатите, която няма да бъде условна и провокирана от стачки и недоволство. Нека заедно намерим модел на растеж, който, както при споразумението за минимална работна заплата, ще бъде обвързан с увеличението на средната работна заплата и увеличението на разходите за живот. Насърчаваме синдиката да продължи диалога и да поеме отговорност за трайно решение на растежа на заплатите“, призоваха от правителството в Република Северна Македония.

Стачката започна вчера, след като не беше постигнато споразумение за исканото от СОНК увеличение на заплатите в сферата на образованието, а с протести и стачки се заканват и синдикатите в други сектори в Република Северна Македония.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар