Home » България » Несебър обяви война на гларусите

Несебър обяви война на гларусите

Сподели новината

Предложението за предприемане на мерки за ограничаване на популацията на гларусите по морето предизвика изключително разгорещен дебат в мрежата, видя Burgas24.bg. Идеята не за първи път е на дневен ред – птиците стават все повече и тормозят жителите и гостите на крайморските градове. Ако сте решили да изядете дюнер, сладолед или типичната бургаска странджанка на път, то трябва сторите това с изключителна бдителност, за да не останете буквално с празни ръце.

Темата за ограничаване на свръхпопулацията повдига Валентин Зайков в групата Обществен съвет- Несебър. Предложенията за справяне с проблема са няколко, сред които замяна или отнемане на яйцата на бялата птица, както и санитарен отстрел.

„Свръхпопулацията е проблем. Голям проблем. Това е хищна, всеядна птица. Възрастни хора от Несебър казват, че не помнят такова чудо. Да ти кацат по масите и да нападат хора. Гладът ги тласка. Туристи ги хранят. Но най-лошото е, че държава, община и граждани не правят нищо по въпроса.

Както всяка година има санитарен лов на диви прасета, вълци, чакали, така трябва да има и на врани и чайки, в частност – гларуси (сребриста чайка).

В миналото е имало санитарен улов на гларуси. При свръх популация община Бургас е задължила всеки ловджия да представи по две птици. Това е крайна мярка, неприложима днес.

Иначе за контрол на популациите, взимали са им яйцата от покривите; Заменяли са им яйцата с кокоши такива; пробивали са им яйцата с пирон, за да мътят нещо, иначе снасят отново.

Тази птица живее 30-35 години, а може и повече“, пише Зайков.

Поставете оценка:

1

Оценка 1 от 3 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар