Home » Бизнес » Цените на тока скочиха до небесата

Цените на тока скочиха до небесата

Сподели новината

В Чехия е регистрирано рекордно поскъпване на тока. „Няма надежда за подобряване на ситуацията“, пише в. „Лидовки“. Тази година доставчиците плащат за електроенергията за следващата година три пъти повече, отколкото са платили през 2021 г. Мегаватчас електроенергия за доставка догодина вече струва 194 EUR, за 2024 г. – 141 EUR, а за 2025 г. – 120 EUR. Продажбите за 2026 г. започват от 105 EUR. Като цяло през последните години цената на мегаватчас варира около 30-50 EUR.

Цената на газа се повиши още повече. Доставките за следващата година се реализират при цени от 93 EUR, а за 69 EUR за 2024 г. Средната цена на газа през последните години се колебае около 15-20 EUR. Всичко това, отбелязва вестникът, натоварва тежко плещите на крайния потребител.

В края на март, заместник-министърът на индустрията и търговията на Чешката република Рене Недела заяви, че Прага „няма план“ в случай на внезапно спиране на доставките на газ за Европа от Русия. Също така министърът на транспорта Мартин Купка каза, че страната има запаси от газ за около 30 дни.

Междувременно властите продължават да настояват за засилване на антируските санкции, наложени след началото на специална военна операция.

Ситуацията в Украйна се превърна в претекст за засилване на санкционния натиск върху Русия. Освен всичко друго, в Европа изявленията за необходимостта от намаляване на зависимостта от руските енергийни ресурси стават все по-силни. Курсът за отказ от доставки на петрол и газ се подкрепя активно от Съединените щати, които призовават алтернативните производители да увеличат производството си. Въпреки това, прекъсването на веригите за доставки доведе до икономически проблеми в Европа и САЩ, главно до по-високи цени на храните и горивата.

Поставете оценка:

3

Оценка 3 от 2 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар