Home » България » Музеят в Добрич дешифрира и публикува аудиозапис с гласа на Адриана Будевска

Музеят в Добрич дешифрира и публикува аудиозапис с гласа на Адриана Будевска

Сподели новината

Регионалният исторически музей в Добрич дешифрира и публикува пълен аудиозапис с гласа на голямата актриса Адриана Будевска (1878-1955 г.) – една от създателките на българския професионален театър, съобщават от културния институт. В аудиозаписа, съхраняван във фонда на музея в родния ѝ Добрич, примата на Народния театър разказва с вълнение за своя живот.

Всъщност записите са два, като донякъде се различават по встъпителните думи, коментира главният уредник в музея д-р Кремена Митева. В единия, малко след началото гласът се губи, което вероятно е предизвикало презаписа. И в двата варианта с продължителност десетина минути разказът е идентичен, посочва музейният специалист.

„От детските, а особено от ученическите си години аз много обичах да представлявам, както казвахме тогава, да декламирам, пея или танцувам, като вземах участие във всички забави в гимназията и в пансиона“, разказва Будевска. Тя припомня, че е възнамерявала да стане учителка, но нейни родственици, благодарение на щастлия случай, са открили за нея съвършено друг жизнен път. Будевска печели стипендия на Министерството на просветата за обучение в Императорското театрално училище в Москва. „…аз се явих на изпита, на който присъстваха знаменитият ни писател Иван Вазов и проф. Иван Шишманов. Издържах изпита блестящо и през есента на 1895 година заминах за Москва заедно с Гено Киров, също стипендиант“, продължава разказът.

В записа се чува прехвърляне на листи, което подсказва, че актрисата има предварително написан текст, който чете, пояснява Кремена Митева. Будевска говори меко, с лек руски акцент. Някои от думите са произнесени специфично – с по-особено ударение. Забележими са направените паузи, когато предстои да разкаже поредния трагичен епизод в своя живот, добавя Кремена Митева. Тя смята, че автобиографичният аудиозапис вероятно е правен в края на 40-е и началото на 50-е години на миналия век – скоро след завръщането на актрисата в България след дългата ѝ емиграция в Аржентина.

Гласът на Адриана Будевска и кадри от документален филм, създаден за 100-годишнината от рождението ѝ, ще се „впишат“ в атмосферата на къщата музей на актрисата в Добрич, която наскоро отвори врати след реставрация.

Поставете оценка:

3

Оценка 3 от 2 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар