СВЕТЪТ 

Договорките на Рим с Китай тревожат Берлин и Париж

Подписаните в Рим в събота от Италия и Китай 10 търговски и 11 „институционални“ споразумения безпокоят правителствата на Германия, Франция и САЩ.

Този извод правят водещите всекидневници на Апенините в редакционни каментари за тридневната визита в страната на китайския президент Си Цзинпин. Излизащият в Торино в. „Стампа“ дори намеква, че постигнатите договорки торпилирали макар и крехкото единство на Г7 – групата на седемте най-развити индустриални страни.

Още преди да започне официалното посещение на президента Си Цзинпин италианските медии широко разтръбиха недоволството на Брюксел от очертаващите се споразумения. В изявления влиятелни чиновници на Еврокомисията даже нарочиха Италия за нещо като „троянски кон“ на Китай на Стария континент заради предвидени договорки, несъобразени с интересите на другите страни – членки на Европейския съюз. След подписването на споразуменията най-тиражираните вестници „Кориере дела сера“ и „Република“ пък написаха, че сегашните наематели на берлинските и парижките канцеларии на властта били особено раздразнени от договорката за задълбочаване на сътрудничеството между Рим и Пекин в телекомуникациите. Иначе казано най-влиятелните партньори на Италия в ЕС се опасяват, че страната ще въведе петото поколение безжични мрежи “5G“ чрез технологията на ненавиждания от тях китайски концерн “Хуауей“.

Според в. „Стампа“, освен от тази перспектива, във Вашингтон били силно разтревожени от италианско – китайските договорки за превръщането на пристанището на Триест в логистичен терминал на т.нар. проект „Нов път на коприната“. Става дума за китайския проект за икономическа експанзия в Азия, Африка и Европа, но изглежда, че американската администрация не е много разтревожена от въпросната амбиция. За торинския всекидневник безпокойството й произтичало най-вече от това, че в района се намира голяма военно морска база на САЩ, а на стотина километра, до град Авиано, пък е тяхната най-голяма военно-въздушна база в Средиземно море. И естествено засилено морско и наземно китайско присъствие наоколо е нежелано.

В коментарите си за италианско – китайските икономически споразумения за над 3 млрд евро медиите на Апенините посочват, че те са довели до силно напрежение между двамата вицепремиери Луиджи Ди Майо и Матео Салвини. Просто защото първият е техен мотор, а вторият не е фен на засилването на сътрудничеството с Пекин. И не случайно той беше май единственият влиятелен член на правителството в Рим, който бойкотира организираната от президента Серджо Матарела протоколна вечеря и не стисна ръката на Си Цзинпин.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ