МИСТЕРИИ 

Чудо! Ризата на св. Димитър Басарбовски изцери болно българче

Ризата от мощите на свети Димитър Басарбовски изцелила дете с дихателни проблеми, разказват миряни. От началото на тази седмица свещената дреха е в България, като плановете са да остане завинаги в светата обител край Русе.

Още през първите дни ризата, покривала мощите на светеца, предизвиква огромен интерес сред вярващите. В храма се извиват опашки от хора, които да се поклонят пред светинята. Сред тях са и такива, които търсят изцеление. И така, първото чудо е факт – майка, която води болното си дете, разказва в манастира, че дишането на момчето ѝ се е подобрило след поклонението и то вече се чувствало много по-добре. Жената се зарекла да се върне отново, за да благодари за чудото.

Ризата е дарена от Румънската православна църква и вече завинаги е положена в русенския скален манастир, в който е живял светецът.

Мощите на свети Димитър Басарбовски продължават да се съхраняват в катедралния храм на Букурещ, тъй като светецът е покровител на румънската столица. Стотици поклонници от северната ни съседка всяка година се стичат в светата обител в село Басарбово, за да се поклонят на мястото на монашеските подвизи и земния живот на този много тачен светец.

Святата реликва е дар на Русенската епархия от румънския патриарх Даниил в отговор на молбата на Русенския митрополит Наум. Св. Димитър Басарбовски е живял през XVIII в. в скалния манастир в каньона на река Русенски Лом край село Басарбово.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ