МИСТЕРИИ 

Видинчани правят магии в църква

В катедралния храм „Свети Димитър” във Видин посетители палят свещи и ги поставят надолу с пламъка на местата, където стоят свещите за починали. Според местните хора с тези действия някой прави заклинания и магии. Според вярванията на видинчани именно в църквите се правят най-силните магии и тежки клетви. „За да навреди някой на свой близък, съсед или на човек, който по някакви причини нещо му е направил, не така, както подобава, или не е доволен. Идват хора, палят свещ за здраве, слагат на мястото, отредено за покойници, но с пламъчето в пясъка или в свещника, на който е мястото за покойниците”, разказва архимандрит Поликарп, председател на Катедралния храм „Свети Димитър” във Видин.

Етнографката д-р Сашка Бизеранова има дългогодишни изследвания на обичаите във видинския край. За нея този ритуал е от по-ново време и не е проучвала въпроса какъв смисъл влагат хората в обръщането на свещите. „Този, който го прави, едва ли ще сподели защо го прави. Според мен мълчанието е част от магическия ритуал, който изпълняват, но във всеки случай, това не е сигурно за добро. Тежка клетва е да се прокълне светлината на оня свят, да бъдеш в тъмното, да се луташ и също душата ти да няма покой”, казва Бизеранова.

„Това е един акт, който по никакъв начин не говори за нашия християнски живот, насочени правилни и праведни мисли, а просто е един момент, който показва колко сме бездуховни и че нямаме нищо общо с вярата, с християнството и нищо от това, което Църквата ни учи, не сме разбрали, не сме усвоили и не прилагаме в нашия живот”, допълва архимандритът. Правенето и развалянето на магии според архимандрит Поликарп през последните години се е превърнало в мода. Едно от обясненията за все по-честите случаи на магически ритуали във видинския край са безпаричието и тежкият живот на хората.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ