ТЕМА 

Ало измамниците са завлекли възрастните с 23 млн. лв. за последните 3 г.

За последните 3 години ало измамниците са завлекли между 20 и 23 млн. лв. Това отчете вътрешният министър Младен Маринов в НС по време на парламентарен контрол. За времето от 2016 до 2018г. се отчита спад в регистрираните телефонните измами. През 2016г. те се били са 1399, през 2017г. са се свили на 1325, а миналата година са вече 1097.

По думите му от началото на година до 30 април 2019г. са регистрирани 343 телефонни измами,което е намаление с около 15% спрямо същия период на 2018 г, когато са били 404. Причинените вреди са за над 2,5 млн. лв.

Министърът обясни, че измамниците се разделят на няколко категории- въртачи, контрольори и мулета и допълни, че измамниците мигрират предимно в съседна Румъния и използват СИМ- карти на чужди мобилни оператори, както и липсва физически контакт между жертвата, мулето и извършител.„МВР насочва усилията си не само към най- ниското ниво- мулетата, но и към доказване на организирана престъпна дейност“, поясни Маринов. Той даде за пример последната акция от април, когато бяха задържани 10 човека.

МВР-шефът поясни, че за да се борят ало измамите, е нужен мултидисциплинарен подход. Именно затова МВР си сътрудничи добре с банките и мобилните оператори. Той допълни, че са определени банкови и полицейски служители за пряк контакт при съмнение за телефонна измама. „От МВР са предоставени критерии за идентификация на потенциални жертви на телефонни измами“, коментира Маринов.

Един от мобилните оператори пък е предприел и вътрешен мониторинг на нетипичния трафик, който да спира. Така в следствие на всички мерки обажданията с цел измама от над 81 000 през февруари са намелели до над 18 през март, а през парил са 1581 опита за измама. „Набелязани са и се прилагат идентични мерки с другите два телекома“, уточни министърът.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ

Leave a Comment