Home » Свят » Държави подписаха ключови меморандуми за нов газопровод

Държави подписаха ключови меморандуми за нов газопровод

Сподели новината

Два меморандума за разбирателство относно проекта за подводен газопровод Нигерия Мароко (NMGP) бяха подписани в събота в мавританската столица Нуакшот.

Първият меморандум беше подписан от Мавритания, Мароко и Нигерия, вторият – от Мароко, Нигерия и Сенегал, съобщи информационната агенция Maghreb Arabe Presse. Документите потвърждават "ангажимента на страните към този стратегически проект, след завършването на който газ ще бъде доставен до всички страни от Западна Африка и ще бъде открит нов алтернативен маршрут за износ към Европа", казаха страните в съвместно комюнике след подписване на меморандумите.

Според изявлението бъдещият газопровод ще минава по крайбрежието на Западна Африка от Нигерия до Мароко, включително през Сенегал и Мавритания, ще бъде свързан с газопровода Магреб-Европа, а след това и с европейската газова мрежа.

Газопроводът „ще допринесе за подобряване на условията на живот на населението, интегриране на икономиката на подрегиона и смекчаване на ефектите от опустиняването чрез устойчиви и надеждни доставки на газ, като същевременно спазва новите екологични задължения на континента. " Освен това „проектът ще предостави възможност да се даде на Африка ново икономическо, политическо и стратегическо измерение“.

През месец май тази година нигерийските власти потвърдиха съвместни планове с Мароко за изграждане на най-дългия в света подводен газопровод с дължина 5660 км.

Стратегическият проект за тръбопровод беше иницииран през 2016 г. от краля на Мароко Мохамед VI и президента на Нигерия Мухамаду Бухари. Както се очаква, главният газопровод ще бъде положен по дъното на Атлантическия океан по крайбрежието на Западна Африка. Предвижда се в бъдеще проектът да се използва и за осигуряване на износ на синьо гориво за ЕС през мароканска територия.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар