Гладът спасява мозъка от ефектите на стареенето

 

Експерти установиха, че хормонът на глада спомага за възстановяването на нервните клетки и предпазва мозъка от ефектите на стареенето

Британски учени са открили, че хормонът грелин, който се нарича „хормон на глада“, не само стимулира апетита, но и има благоприятен ефект върху мозъка, активирайки растежа и регенерацията на клетките. Учените смятат, че откритието им обяснява две неща наведнъж: защо хората на празен стомах мислят по-добре и защо животните, които ядат малко, показват по-високи умствени способности.

Известно е, че хормонът грелин се произвежда от стомах, който не е смилал храна няколко часа, а повишаването на нивото му в кръвта води до усещане за глад. Сега става ясно, че той може да стимулира ангиогенеза – растежа на мозъчни клетки и да ги предпази от последиците от стареенето.

Лекарите потвърдиха теорията си чрез опити с животни. Хормонът, инжектиран на гризачи, повишава обучаемостта им и успехите им при изпълнение на тестове. Според учените, най-вероятно, хормонът има положителен ефект върху паметта и може да бъде ключът към лечението на невродегенеративни заболявания.

Такива са резултатите и от други проучвания, според които нискокалоричната дневната диета може да подобри самочувствието и здравословното състояние.

Вашият коментар