Home » Свят » Разменени бебета? Случва се постоянно.

Разменени бебета? Случва се постоянно.

Сподели новината

Няколко дни след раждането си във френския град Кан бебетата Манон и Матилда е трябвало да бъдат подложени на фототерапия заради жълтеница – рутинна процедура в родилните отделения. Поради липса на място двете момиченца били сложени в едно легло, след което очевидно били разменени от персонала. Десет години по-късно размяната е открита чрез ДНК-тест1 поискан от таткото на едното дете, който се усъмнил заради по-тъмния тен на дъщеря си. Двете семейства поискали над 12 милиона евро обезщетение, а съдът им отсъдил два.

Няма официална статистика

Подобни истории по правило привличат вниманието на медиите: през 2013 година родилка във Виетнам получила момченце, макар че била родила момиченце. В този случай истината била разкрита три месеца след размяната. През 2012 година пък две рускини установили, че в продължение на 37 години са живели в грешно семейство. Случаи на разменени бебета има и в Германия, например през 1991 г. в болница в Долна Саксония, както и в Южна Корея.

Отговор на въпроса колко често се стига до подобни грешки обаче е трудно да бъде даден, тъй като официални данни липсват. Допитване на Германското дружество по гинекология и родилна помощ от 2008 година е регистрирало 12 случая на размяна, но всички от тях са били изяснени още преди изписването на бебетата. „Вероятно броятна случаите е по-голям", казват от дружеството пред „Шпигел". Вероятно не всички случаи са обявени, а със сигурност има и такива, за които изобщо не се знае.

Как се стига до размяната на бебета в клиниките?

Все пак какви са причините за тези недопустими грешки? В случая с Манон и Матилда от Кан вината е на служителка, която „страдала от тежка депресия и алкохолизъм", поради което не спазила правилата, твърди адвокатката на клиниката. А проучване на Германското дружество по гинекология показва колко неочаквано банални могат да бъдат причините: понякога гривничките с имена се губят при къпането или обличането, понякога детето се слага в грешно креватче или при грешна майка със същото фамилно име.

За да се избегнат подобни случаи, Германското дружество по гинекология е издало специални директиви за идентификация на новородените. В тях например се препоръчва всяко дете да носи по две гривни, които са здраво поставени на ръката или на крака. Ако някоя от гривничките падне, тя се подменя незабавно от квалифицирана медицинска сестра и задължително в присъствието на лекар. А преди напускането на родилното отделение идентичността на всяко дете се проверява по определени стандартни процедури.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар