Home » Свят » Арабският свят е готов да си сътрудничи с новото израелско правителство

Арабският свят е готов да си сътрудничи с новото израелско правителство

Сподели новината

Арабският свят реагира на новото израелско правителство със смесени чувства, включващи противопоставяне, сътрудничество и загриженост. Абдула Дженаид – журналист и бивш политически съветник, базиран в Бахрейн, каза за Тазпит прес сървис (ТПС), че „заплахата от анексиране на Западния бряг ще сложи край на всякаква бъдеща надежда за мир, основан на решение за създаване на две държави, и арабската мирна инициатива“.

Според Дженаид, „всяка стъпка, която би направила арабската инициатива неуместна, ще бъде истинско предизвикателство пред мирното споразумение с държавите от Залива, но между Израел и Залива има добре обмислени интереси“, пише БТА.

Той изтъкна, че държавите от Залива ще оценяват Израел по делата му, а не по членовете на състава (на правителството). Има надежда, че Нетаняху ще е в състояние да насочва правителството си, като същевременно предотвратява необратими стъпки, свързани с палестинската кауза“.

Високопоставен представител на Палестинската власт предупреди ТПС, че „За нас политиката на Израел – това е анексиране на териториите на автономията и косвено осъществяване на „Плана на века“ и по тази причина са възможни всякакви варианти“. Терминът „възможни са всякакви варианти“ предполага, без да го препоръчва открито – насилие, оттегляне от мирните споразумения и премахване на палестинската власт, като и други сценарии“.

„Оповестеното от Израел противоречи на международните решения. Правят се опасни изявления и това ще има последици за региона“, добави той.

Лидерите на израелските араби казаха, че не изключват сътрудничество с новото правителство.

По-откритата публична реакция, извън Израел, дойде от йорданския крал Абдула, който предупреди следващото ръководство на Израел да не променя статута на Храмовия хълм в Йерусалим.

„Ако има хора, които искат конфронтация, готови сме за това“, каза кралят. „Искам да смятам чашата за наполовина пълна, но за всички нас има червени линии и смятам, че в Израел има много хора, които са също толкова загрижени, колкото сме и ние; използването на свещените места в Йерусалим за политически цели ще доведе нещата до загуба на контрол и до интифада, която може доведе до пълен срив“.

Междувременно саудитски коментатори казват, че „отношенията с Израел вече не са табу“ и арабски съобщения показват, че саудитският външен министър е казал на еврейски дейци в САЩ, че „нормализацията започна още преди години“.

Въпреки това, саудитското правителство още не е отговорило на изявлението на Нетаняху, че мирът със Саудитска Арабия ще доведе и до мир с палестинците. Нетаняху направи изявлението в интервю от 15 декември за базираната в Дубай телевизия „Ал Арабия“.

В Египет анализатори предричат, че прагматизмът ще продължи да доминира в отношенията между Йерусалим и Кайро. Хасан Абу Талиб – консултант по стратегически проучвания, смята, че всички израелски правителства се отнасят прагматично с Египет и вижда в него важен партньор по отношение на палестинската кауза.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар