Home » Свят » Русия и Китай: По-тясно военно сътрудничество през 2023?

Русия и Китай: По-тясно военно сътрудничество през 2023?

Сподели новината

Руският президент поиска страната му да задълбочи сътрудничеството си с Китай – и във военен план. Това стана ясно от разговор, който той проведе със Си Дзинпин. Китайският лидер обаче остава предпазлив.

Руският президент Владимир Путин изрази желанието си за по-тясно военно сътрудничество с Китай във видеотелефонен разговор със Си Дзинпин. "Споделяме едни и същи възгледи за причините, хода и логиката на протичащата трансформация на глобалния геополитически пейзаж", заяви лидерът на Кремъл.

Посещение в Москва

Путин нарече китайския президент "скъп приятел" и обяви, че Си ще дойде на държавно посещение в Москва през пролетта. Това посещение ще "демонстрира на света близостта на руско-китайските отношения”.

Путин наблегна и на усилията на Москва и Пекин да се противопоставят на натиска от страна на Запада. "На фона на безпрецедентния натиск и провокации от страна на Запада ние отстояваме своите позиции и принципи", заяви Путин.

Китай избягва да вземе отношение относно Украйна

Си е подчертал, че Русия и Китай се координират и си сътрудничат тясно в международните дела. Китайският лидер обаче е уточнил, че и двете страни в конфликта трябва да спазват международното право.

Държавният глава на Китай очевидно избягва да вземе отношение по войната в Украйна. Китай иска да запази своята "обективна и справедлива позиция" относно конфликта.

Путин се стреми към близка връзка с Китай

Предвид западните санкции заради агресивната война на Русия, Москва иска да засили връзките си с Пекин и също така се стреми към енергийните пазари в Азия. Китай се опитва да се позиционира като неутрален в конфликта, но оказва дипломатическа подкрепа на стратегическия си съюзник Русия.

През последните месеци Русия и Китай проведоха няколко съвместни военни маневри, включително военноморско учение в Източнокитайско море тази седмица.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар