Home » Свят » Глас народен! Украинците не заменят територии за мир

Глас народен! Украинците не заменят територии за мир

Сподели новината

Гражданите на Украйна не са готови да се откажат от територии в името на това да се спре войната и да настъпи мир. Това показва проучване на общественото мнение, проведено през декември месец, от Киевския международен институт по социология. Изрично се подчертава, че проучването е проводено на територии, които се контролират от Украйна, но не и в Крим и четирите области, които в момента са фронтови и Русия анексира в края на септември месец.

Авторите на изследването посочват, че още през май месец са попитали украинците готови ли са на териториални отстъпки в замяна на мир, като регулярно са задавали този въпрос през юли и септември месец. През май 82% от анкетираните бяха против териториални отстъпки, а през септември – 87%.

Сега, през декември 2022 г., отново зададохме този въпрос, за да оценим динамиката на обществените настроения.

За 85% от анкетираните не са приемливи никакви териториални отстъпки. Само 8% смятат, че е възможно да се откажат от някои територии, за да се постигне мир и да се запази независимостта.

През септември 87% са смятали отстъпките за неприемливи, но разликата с настоящата цифра е в рамките на статистическата грешка, т.е. не е имало реални промени н обществените нагласи. През септември също толкова, колкото и сега (8%), се обявиха за преговори и бяха готови да се откажат от определени територии. В същото време делът на тези, които не подкрепят териториалните отстъпки, е малко по-висок, отколкото през май 2022 г.

Още от 2005 г. 85% от анкетираните смятат, че всякакви териториални отстъпки са неприемливи, припомня Институтът.

Този резултат е еднакъв във всички региони, дори в източните, които са най-засегнати от войната, а и на тези територии преобладава рускоговорящо население. При разбиването по групи според езиковата употреба все пак най-малък брой украинци, които говорят само руски език, не подкрепят териториални отстъпки – само 76%, за разлика от украиноговорящите и двуезичните, които са съответно 89 и 86%.

След 10 месеца изтощителна и жестока война украинците остават устойчиви и отхвърлят разказа за "необходимостта от териториални отстъпки, за да се успокои агресорът", пишат социолозите.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар