Home » Наука и технологии » Електрическите камиони Tesla Semi, натоварени с Pepsi, ще пътуват само 160 км

Електрическите камиони Tesla Semi, натоварени с Pepsi, ще пътуват само 160 км

Сподели новината

В началото на декември стана известно, че PepsiCo е първата сред клиентите на Tesla, която получава серийни електрически камиони Semi, които се сглобяват в новия завод на марката в Невада. По договор логистичният отдел на гиганта в хранително-вкусовата промишленост трябваше да получи около сто камиона Semi във версия с пробег от 800 км. Представители на PepsiCo обаче обясниха, че по време на транспортирането на напитките разстоянието на пътуванията няма да надвишава 160 км.

Tesla, по време на представянето на серийната версия на Semi по-рано този месец, многократно подчерта, че напълно натоварен камион, чието общо тегло надхвърля 37 тона, е в състояние да измине 805 км без презареждане, а част от пътят по време на тестовете е през планински терен. В същото време се премълчава какъв може да бъде полезният товар на машината и каква част от общото тегло ще бъде съставена от самия камион с акумулаторните батерии.

Само по косвени данни може да се установи, че капацитетът на последните е близо 900 kWh, самата Tesla предостави само показатели за средното потребление на електроенергия на една миля от пътя (1.7 kWh). Нищо не се съобщава за цената на първите автомобили в модификацията с пробег от 800 км.

В интервю за Reuters вицепрезидентът на PepsiCo Майк О’Конъл, обяснява за характеристиките на работата на първите камиони Tesla Semi, получени от компанията. От наличните 36 машини всички ще бъдат разпределени между двата логистични центъра на PepsiCo в Калифорния. Само до края на следващата година броят на камионите Tesla Semi в експлоатация ще нарасне до 100 единици.

Спецификата на работа ще бъде следната: камионите с напитки в ремаркето ще бъдат транспортирани на разстояние около 160 км. Представителят на компанията не обяснява какво налага ограничението, както и не съобщи за остатъчния заряд на камионите, които ще транспортират товарите на разстояние 160 км.

Превозвачът също не каза нищо за цената на камионите, като обясни само, че те ще се изплатят за седем години експлоатация. В крайните точки на маршрутите PepsiCo ще изгради четири 750 kW станции за бързо зареждане. Държавните правителствени субсидии от $15.4 милиона ще помогнат за покриването на тези разходи, а и всеки камион получава федерална субсидия от $40 000. В бъдеще флотът от електрически камиони ще започне да работи в централната част на Съединените щати и след това ще достигне и източното крайбрежие.

Поставете оценка:

2.1

Оценка 2.1 от 9 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар