Home » Свят » ЕС протестира срещу задържането в Китай на известен правозащитник и съпругата му

ЕС протестира срещу задържането в Китай на известен правозащитник и съпругата му

Сподели новината

Европейският съюз протестира срещу задържането в Китай на известния адвокат правозащитник Юй Външън и неговата съпруга Сюй Ян по време на посещението в страната на германската министърка на външните работи Аналена Бербок, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Двамата били арестувани на път към представителството на ЕС в Пекин. Сградата се намира в съседство с посолството на Германия.

Други трима китайски правозащитници били поставени под домашен арест по време на визитата на Бербок, съобщи още в "Туитър" представителството на ЕС в Пекин. То призова за "незабавното, безусловно освобождаване" на адвокатите Ван Цюанчжан и Ван Юй и на активиста Бао Лунцзюн. В китайското министерство на външните работи е бил връчен протест във връзка с "неприемливото отношение" към задържаните.

ЕС е "силно обезпокоен" от арестите, каза в Брюксел говорителка на Европейската комисия.

Юй Външън бе задържан през 2018 г., след като работил по политически деликатни въпроси. На следващата година той бе осъден на четири години затвор и бе освободен предсрочно през май миналата година, припомня ДПА.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар