Home » Свят » Още една европейска държава стана независима от руския газ

Още една европейска държава стана независима от руския газ

Сподели новината

Италия намали дела на газовите доставки от Руската федерация до 10%, преодолявайки зависимостта си от Москва чрез доставки от Африка и през Адриатическо море, съобщи италианският министър на околната среда и енергийната сигурност Джилберто Пичето-Фратин.

„Ако по-рано 40% от търсенето на газ идваше от Русия, днес получаваме малко над 10%. Така преодоляхме зависимостта си от Москва, като увеличихме вноса на газ през газопровода от изток през TAP (Трансадриатически газопровод от Азербайджан) и от Африка благодарение на новите споразумения с Алжир и Либия“, каза той в интервю за Corriere della Sera.

През февруари Адолфо Урсо, министър на предприятията и производството в Италия, каза, че Рим ще може да спре да купува руски газ тази година и да стане доставчик на природно гориво чрез нови канали.

Според Пикето-Фратин, гарантът за доставките на газ ще бъде получаването му от LNG от терминали. „Регазификаторите ще ни позволят да купуваме газ на най-добрата цена в света в очакване на по-нататъшното развитие на получаването на енергия от алтернативни източници и разбирането кога ще бъде възможно да се развие ядрена енергия от четвърто поколение“, каза министърът.

Италия възнамерява да пусне в експлоатация два офшорни терминала за регазификация в Тоскана Пиомбино и Равена преди лятото, които ще произвеждат 10 милиарда кубически метра газ годишно. По този начин се планира да се попълни обемът газ, който страната внесе от Русия през 2022 г.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар