Home » България » Проф. Пламен Киров: В момента върви една игра на надлъгване между президента и първите две парламентарни групи

Проф. Пламен Киров: В момента върви една игра на надлъгване между президента и първите две парламентарни групи

Сподели новината

Утре трябва да продължи първото заседание на НС, което се очаква да избере председател. От срещите на първите две формации обаче се разбира, че това не е тема на разговор, а се коментира законодателната програма.

Според конституционалистът проф. Пламен Киров в момента се печели време.

„Или по-скоро върви една игра на надлъгване между президента и първите две парламентарни групи, които такива още няма, защото, за да се регистрират, трябва да се избере председател на НС.

В момента президентът не може да задейства процедурата по член 99 от Конституцията, за да започне въртележката за възлагане на проучвателни мандати, защото няма регистрирани парламентарни групи. Той няма с кого да направи консултации, за да започне тези три последователни опита. Тези опита няма да започнат, докато не се конституционализира НС, докато не бъде избран председател на НС“, каза проф. Киров в „Денят започва“.

Преговарящите екипи се занимават със законодателна програма, но законодателна програма на 49-ото НС не може да има, защото право на законодателна инициатива има МС, има всеки народен представител, каза професорът. Според него има 25 проекта, които са внесени от служебното правителство и ако това е законодателната програма, е малко странно двете формации да обсъждат програмата на служебното правителство.

„Очевидно не искат да правят парламентарно правителство и обсъждат законодателната програма на служебното“, каза професорът.

Според него екипите имат вероятно единодушие по отношение на търсене на отговорност на главния прокурор.

Смята обаче, че най-последователно в това НС се държи най-малката политическа сила – „Има такъв народ“.

Поставете оценка:




1

Оценка 1 от 2 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар