Home » Свят » Разследват Риши Сунак заради жена му

Разследват Риши Сунак заради жена му

Сподели новината

Британският премиер Риши Сунак е разследван от Парламентарната комисия за стандартите по подозрения за недеклариране на доходи и конфликт на интереси, пише БиБиСи.

На първоначален етап от разследването се смята, че става дума за фирма за грижи за деца, в която е участвала съпругата на премиера Акшата Мурти.

Миналия месец Риши Сунак трябваше да отговаря на въпроси относно акциите, които съпругата му притежава в агенцията за детски грижи "Кору кидс".

Министърът на финансите в страната Джеръми Хънт обяви пилотен проект за плащания на нови детегледачи, като заплащането е по-добро за онези, които се регистрират чрез агенции. На 6 март Акшата Мурти е вписана като акционер в една от тези агенции, цитира News.bg.

БиБиСи отбелязва, че когато е бил разпитван в Комисията на 28 март Риши Сунак не е споменал за връзките на съпругата му с "Кору кидс" и в отговор е казал, че "всичките му доходи са прозрачно декларирани по нормален ред".

Няколко дни след изслушването пред Комисията Сунак изпраща писмо, с което декларира, че в доходите на жена му може да има "потенциален конфликт на интереси".

Докато регистърът на доходите на депутатите изисква от тях да декларират всички плащания, дарения или оказано им гостоприемство, за които може основателно да се счита, че влияят върху работата им в парламента, кодексът за поведение на депутатите не изисква от тях да регистрират доходите на съпруги/съпрузи или партньори. Министерският регистър на доходите обаче, който се отнася към министерския кодекс, изисква деклариране на доходите на съпругата/съпруга или партньора и може да бъде преценено, че има конфликт на интереси.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар