Home » Свят » Президентът на Швейцария потвърди отказа на страната да разреши реекспорт на швейцарски оръжия

Президентът на Швейцария потвърди отказа на страната да разреши реекспорт на швейцарски оръжия

Сподели новината

Президентът на Швейцария Ален Берсе отново потвърди отказа на страната да позволи на купувачи на швейцарско въоръжение и боеприпаси да ги предоставят на Украйна – позиция, която предизвиква критики от страна на Германия и други западни държави, предаде ДПА.

След среща с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин днес Берсе обоснова позиция си с неутралитета на своята страна, която не е членка на Европейския съюз или НАТО. "Не можете да искате от нас да нарушим собствените си закони", заяви той.

Законите за швейцарския неутралитет постановяват, че правителството няма право да предоставя военна подкрепа на която и да било страна в конфликт, обясни той. Всяка страна, купила военни материали в Швейцария, поема задължение да не ги прехвърля на воюващи страни.

Дискусиите по въпроса обаче са жизненоважни и те в момента текат и в Швейцария, каза още Берсе. "Важно е да следваме правилата и да ги адаптираме, ако се наложи", добави швейцарският президент.

Както правителството, така и парламентът отказват да променят позицията си относно реекспорта на швейцарски оръжия и наскоро отхвърлиха искане на Берлин да позволят да бъдат предоставени на Украйна боеприпаси за танкове "Гепард", закупени в Швейцария.

Швейцарското правителство досега е отказало искания да разреши реекспорт, отправени от Германия, Дания и Испания, и заяви, че няма да отмени закона.

Шолц каза, че германското правителство следи "изключително оживения дебат" в Швейцария много внимателно.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар