Home » Свят » Германия потвърди: Предоставихме на Украйна системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“

Германия потвърди: Предоставихме на Украйна системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“

Сподели новината

Германия е предоставила на Украйна системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", за да помогне на страната да се защитава от честите руски ракетни атаки, обяви днес германското правителство на сайта си за военната помощ за Киев, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Германските въоръжени сили, Бундесверът, са организирали и ускорена програма за обучение на украински войници за използване на системите.

Според информация, предоставена от Украйна, цели системи "Пейтриът" са били изпратени на Киев и от САЩ, а Нидерландия е предоставила компоненти за тях.

Мобилните батареи "Пейтриът" са едни от най-модерните противовъздушни системи в света. Те могат да бъдат използвани срещу бойни самолети, балистични и крилати ракети.

"Радостен съм, че нашите системи "Пейтриът" в Украйна защитават цивилното население срещу бруталните въздушни удари на Русия. Заедно със съюзниците ни доставяме на Украйна това, от което тя най-силно се нуждае", каза днес германският министър на отбраната Борис Писториус.

Силно мотивираните украинци са завършили тежкото обучение в силите за противовъздушна отбрана за много кратко време, каза Писториус и добави: "Сега те се завръщат на бойното поле и помагат небето над Украйна отново да принадлежи на украинците".

"Днес нашето прекрасно украинско небе става по-сигурно заради пристигналите в Украйна отбранителни системи "Пейтриът", написа в Туитър украинският министър на отбраната Олексий Резников.

"Защитниците на нашето небе усвоиха използването им по най-бързия начин. Нашите партньори удържаха на думата си", добави министърът.

"Това е резултат от упоритата работа на нашия президент (Володимир Зеленски)", заяви в заключение Резников.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар