Home » Свят » Суданската армия отказа преговори със паравоенните Сили за бърза подкрепа и заплаши да отмени прекратяването на огъня

Суданската армия отказа преговори със паравоенните Сили за бърза подкрепа и заплаши да отмени прекратяването на огъня

Сподели новината

Суданските военни изключват всякаква възможност за преговори със съперничещите им паравоенни сили за прекратяване на кризата, която разтърсва страната, и заявиха, че ще приемат само тяхната капитулация, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Командващият военните сили на Судан генерал Абдел-Фатах Бурхан заяви, че в момента не вижда пред себе си партньор в преговорите за прекратяване на конфликта. "Няма друг вариант освен военното решение", заяви той в интервю по телефона пред "Ал Джазира" (Al Jazeera), в което обвини и части от паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП), че "затварят пътища и възпрепятстват свободното движение на хора" в много региони.

"В тези условия не може да бъде постигнато истинско примирие", каза генерал Бурхан.

Суданската армия посочи в изявление, че воденето на преговори с паравоенните СБП би било възможно, само при обсъждането на тяхната капитулация. "Няма да има въоръжени сили извън военната система", се казва в текста.

Изявлението на военните повиши вероятността от ново разрастване на продължаващото вече близо седмица насилие, което доведе населението на Судан до критична точка. Нарасна и тревогата, че здравната система на страната е на ръба на колапса. Множеството болници са принудени да затворят, а други изпитват сериозен недостиг на редица медицински консумативи.

Най-новият опит за 24-часово прекратяване на огъня, обявен снощи, не донесе кой знае какво спокойствие в повечето части на столицата Хартум, но въпреки това множество жители се възползваха от него, за да избягат от домовете си. Огромен брой хора, предимно жени и деца, напускат в търсене на по-безопасни райони, заяви Атия Абдула Атия, секретар на лекарския синдикат в страната.

Ако действащото примирие се провали напълно, това ще се превърне във втори неуспех на международната общност да накара двамата генерали – командващия военните на Судан генерал Бурхан и командира на СБП Мохамед Хамдан Дагало – да прекратят конфликта за контрол над страната.

Във вторник подобно примирие, сключено след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън проведе телефонен разговор с двамата генерали, се провали почти веднага.

Дипломатическите усилия за спасяване на последния опит за примирие обаче продължават. Днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаря с двамата военни лидери, като призова за връщане към диалога. Лидерите на Египет, който е съюзник на суданската армия, и на Обединените арабски емирства, които са съюзници на СБП, също разговаряха днес за това как прекратяването на огъня може да се превърне в мирни преговори.

От началото на сраженията досега са загинали най-малко 330 души, а над 3300 са пострадали, съобщи Световната здравна организация. Броят на жертвите обаче вероятно е по-висок, тъй като по улиците все още има много тела на загинали, които не са прибрани, отбелязва Ройтерс.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар