Home » Свят » Най-сигурният начин да се сложи край на войната

Най-сигурният начин да се сложи край на войната

Сподели новината

Формулата на НАТО за Украйна © Виталий Портников

Първото посещение на генералния секретар на НАТО в Киев от началото на голямата война на Русия срещу Украйна трябваше да демонстрира колко е готов Алиансът за нестандартни решения през втората година от нахлуването. Разбира се, Йенс Столтенберг, като опитен дипломат, каза очакваните думи, че Украйна определено ще бъде в НАТО, „когато му дойде времето“ и че въпросът за влизането на Украйна ще бъде обсъден на срещата на върха на Алианса във Вилнюс.

Въпросът е само какви могат да бъдат резултатите от тази дискусия.

Формулата „Украйна определено ще се присъедини към НАТО след края на военните действия“, разбира се, изглежда дипломатически изчерпателна. Но разумността на тази формула е очевидна не само за Запада, но и за Кремъл. И ако естествената последица от края на войната на Русия срещу Украйна е влизането на Украйна в НАТО, то дали Русия изобщо ще иска да спре тази война.

В крайна сметка нейното продължаване е гаранция, че евроатлантическата интеграция на Украйна ще спре.

Най-сигурният начин да се сложи край на войната

Ето защо не може да се мине без нестандартни решения – само че това трябва да са нестандартни решения не на ниво генерален секретар, а на ниво лидери на водещите страни от Алианса. Просто казано, Русия трябва да е сигурна, че независимо от продължаването на военните действия, тя няма да може да спре евроатлантическата интеграция на Украйна. И, между другото, това е най-сигурният начин да се сложи край на войната.

Много политически фантазьори все още са убедени, че ако Украйна бъде убедена да се съгласи с териториалните „придобивки“ на Русия, войната веднага ще спре, а Кремъл ще се съгласи с влизането на Украйна в НАТО и повече няма да настоява за нейния неутралитет. Но това е само ако вярвате, че Путин наистина се нуждаеше от Крим и Донбас. Но всъщност окупираните територии са просто плацдарм за окупацията на цяла Украйна.

Путин трябва да разбере, че плацдармът вече не може да се използва – първо. И че Украйна не може да бъде окупирана – второ. И трето, че приоритетът на международното право ще остане определящ момент в отношенията на Русия с цивилизования свят.

Одобрената кандидатура е гаранция за сигурност

Ето защо не само Украйна има нужда от членство в НАТО заради гаранции за сигурността си и увереност, че руско нападение няма да се повтори. А НАТО се нуждае от членството на Украйна, за да покаже, че Алиансът надеждно защитава самите принципи на международното право и сигурност и не е готов да се примири с нарушаването им.

Но това са общи подходи. За тях може да говори и генералният секретар на НАТО. Що се отнася до конкретните мерки, лидерите на страните-членки на Алианса трябва да ги съгласуват. Украйна не може да стане член на НАТО преди края на войната? А може ли кандидатурата ѝ да бъде одобрена във Вилнюс, както Володимир Зеленски разговаря с Йенс Столтенберг? Могат ли на Украйна да бъдат осигурени гаранции за сигурност по модела на гаранциите, които получиха Швеция и Финландия, след като подадоха молби в НАТО? Могат ли тези гаранции да се разпространят върху цялата територия на страната или само върху територията, където няма военни действия и неоснователни претенции на Русия?

От отговорите на тези въпроси всъщност зависи съдбата на Украйна и съдбата на Европа. Може, разбира се, да се мисли, че отговорите могат да изчакат до края на войната, а сега е необходимо, на първо място, да се въоръжи Украйна. Тогава в този случай до края на войната ще трябва да чака много, много дълго време.

Източник: Vot-tak tv

Бесарабски фронт

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар