Home » България » Проф. Димитър Вацов: ПП – ДБ е добре да дадат на ГЕРБ празен чек за управление. И да влязат в ролята на опозиция

Проф. Димитър Вацов: ПП – ДБ е добре да дадат на ГЕРБ празен чек за управление. И да влязат в ролята на опозиция

Сподели новината

„Ситуацията е трудна, защото държавата и демокрацията трябва да се санират. Трябва да има правителство, за да се спре поредицата от кризисни управления. Затова е необходим компромис. Ситуацията обаче е патова, тъй като би било безпринципно ПП – ДБ да направят коалиция с ГЕРБ, след като цялото усилие и възникване на ПП е опит за прочистване на нашето общество, една протестна енергия срещу срастването на бизнес и политика“.

Това каза пред БНР проф. Димитър Вацов, философ, културолог, преподавател в НБУ.

И допълни, че ПП – ДБ е добре да дадат на ГЕРБ празен чек за управление – да ги оставят да управляват, като направят каквото правителство желаят.

„След това да влязат в ролята на опозиция и да гласуват за важните неща, за да може да върви държавата в нормално русло на управление. Така ще се блокира възможността Румен Радев да упражнява извънредна власт и „Възраждане“ да вдигне още ръст при следващи избори“.
В предаването „Политически НЕкоректно“ проф. Вацов посочи, че ДПС има силен интерес да участва в управлението, а реалистично е да се смята, че вторият мандат е изначално провален:

„Трябва да се намери политическо решение през първия мандат. Третият е рисков – ако Румен Радев го даде на „Възраждане“ или на ИТН, той ще го даде реално на себе си, защото ще провали съставянето на редовно правителство и отново ще управлява служебен кабинет“.

Според него президентът си е повярвал твърде много, „държи се като политически гуру – назидава, хвали, хока“.

По думите му няма как да се избегне проблематизацията на Бойко Борисов с ред неща, излезли в публичното пространство:

„За тези неща не е доказано, че е виновен, но не е доказано и че е невинен. Големият проблем с българската политика е в това, че най-голямата партия, управлявала над 10 години, има лидер, който запълва с неяснота българското политическо пространство – той не е нито виновен, нито невинен“.

Проф. Димитър Вацов коментира още, че „българската прокуратура е медийна бухалка и нищо повече, защото повдига на избрани политически или икономически фигури обвинения, които изгарят, докато стигнат до съда, като това показва, че тази институция не си върши работата“.
На въпрос, ако през есента нямаше местни избори, дали щеше да бъде възможно движенията, които наблюдаваме днес, да са по-лесни, той отговори:

„Ако имаше по-дълъг хоризонт до местните избори, да. Те са фундаментално важни – очакванията са ПП и ДБ да вземат поне София и Пловдив, с което ще бъде развален окончателно монопола на ГЕРБ върху местната власт, а това предполага и постепенна деградация на ГЕРБ.

Поставете оценка:




2.7

Оценка 2.7 от 7 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар