Home » Мнения » Правителство от експерти: смокиново листо за скрити интереси

Правителство от експерти: смокиново листо за скрити интереси

Сподели новината
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Наближава моментът, когато ще научим дали ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ могат да управляват заедно. Ако двете коалиции се споразумеят за експертен кабинет, трудността ще бъде да се намери кой да е водачът му, пише Емилия Милчева.

Политици или експерти да включва един бъдещ кабинет, след като повече от 2 години България е в политическа криза и политиците се провалят в опитите да конструират стабилно управление? Защо да не заложим на онези, които знаят как и са рационални в решенията си, а не верни на избирателите си – мъдрите, посочени от избраните?

Спонтанният и верен отговор е – защото не можем. Политиците, които сме избрали, ще посочат за позиции в държавното управление онези знаещи, чиито решения няма да разгневят електоратите им – независимо дали тези електорати са невежи или интелигентни. В крайна сметка отново побеждава демокрацията, която не отнема права поради липса на знания или слабо образование – независимо от крайния резултат. “Брекзит се случи (…) защото нечестивите хора излъгаха глупавите хора. Толкова за демокрацията”, както пише в книгата си How Democracy Ends Дейвид Рънсиман.

Кадрите решават всичко

Тази седмица лидерите на първите две коалиции – ГЕРБ-СДС и “Продължаваме промяната” (ПП) -”Демократична България” (ДБ) – ще трябва да излязат с общо решение за това дали са в състояние да излъчат правителство и (ако отговорът е утвърдителен) с чий мандат и кой ще е премиерът.

От ПП вече има недвусмислени сигнали, че лидерите на партията Кирил Петков и Асен Василев се виждат в такъв кабинет, при това в същите роли като в управлявалото 7 месеца правителство – премиер и вицепремиер и министър на финансите. По БНР вчера Василев, който е депутат от ПП, обясни, че “за състав (на кабинет с мандата на ПП-ДБ, б.а.) ще посочим хора, които са и политици, и експерти, които могат да свършат реално работата”.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, трикратен премиер, пък публично обяви, че няма да е номинация за министър-председател. Макар и депутат, той не е председател на парламентарната група на ГЕРБ, въпреки че партийните лидери, които са в 49-ия парламент, оглавяват и групите си. “В зависимост от ситуацията (от кои сили ще получат подкрепа за правителство, б.а.), ГЕРБ има различни варианти за премиер”, беше обяснил Борисов. Който и да бъде номиниран обаче, той ще е премиерът в сянка. В зависимост от това на каква подкрепа може да разчита от ПП-ДБ, ГЕРБ е готов да предложи и експертен кабинет, и на малцинството, каза преди ден и депутатът от ГЕРБ Деница Сачева, бивша социална министърка.

Обичайното място на умните и специалистите в едно управление е като съветници, назначения от втория ешелон, мислители и анализатори в тинк танкове. Те са наясно как функционират системите, какво ги свързва или проваля.

Обаче системите биват управлявани от политиците, които имат смелостта (или наглостта), но във всички случаи самочувствието, че могат – дори да не знаят как.

В кризисни времена като днешните – война на няколкостотин километра от България, провали на държавата по пътя към еврото и Шенген, без нито една стартирала реформа – се изисква храброст и способност да се носи политическа отговорност. А в хипотеза на драматичен провал управление на експерти би запазило, разбира се, до известна степен имиджа на подкрепящите го партии. Ако лидерите на първите две коалиции се споразумеят за експертен кабинет, срокът му на действие и график за задачите, които да свърши, трябва да са публично известни. Кирил Петков вече заговори за срока на работа, обвързвайки го с влизането на България в еврозоната, което той смята за реалистично, и Шенген.

Трудността ще бъде да се намери кой да е водачът на такова правителство. Личности от калибъра на Марио Драги са рядкост, а изобилстват персони като предложения за премиер от “Има такъв народ” (ИТН) през 2021 г. Пламен Николов, доктор по философия на правото и опит в продажбите на плувно оборудване. Тогава първата на изборите през юли ИТН спечели 65 мандата, почти колкото ПП-ДБ, втори след вота на 2 април с техните 64.

Експертен кабинет не е епистокрация

Експертен кабинет – такъв, какъвто подразбират политиците, не е онова, което може да се нарече управление на знаещите, епистокрация. Причината е, че пред скоби знаещите винаги ще изваждат лоялността си към партията, която ги е назначила. Такава добросъвестност сама по себе си е добродетел, но не и когато е необходимо да се вземат смели и трудни решения, които да отхвърлят партийната догматичност. Освен това експертният кабинет винаги ще е зависим от парламентарното мнозинство, което се управлява от политиците. В български вариант експертният кабинет е по-скоро смокиново листо, за да бъдат прокарвани политически решения в изгода на партиите и техните бизнес лобита, отколкото “власт на мъдреците”, (макар и не в стила на Платоновите утопии).

Правителството на Пламен Орешарски например, претендиращо да е съставено от експерти и политически фигури, предложи Делян Пеевски, собственик на медийна империя по онова време, за шеф на ДАНС. Едва ли някой е имал съмнение, че решението е взето от лидерите на БСП и на ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан, независимо че никой от тях не участваше в правителството.

Каквото и решение да вземат водачите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ тази седмица, със сигурност няма да избягат от политическата си отговорност. На местния вот избирателите ще им я потърсят. Напълно демократично при това.

***

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Поставете оценка:




1.8

Оценка 1.8 от 5 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар