Home » Свят » Новоизбраният гръцки парламент ще работи по-малко от 24 часа

Новоизбраният гръцки парламент ще работи по-малко от 24 часа

Сподели новината

Днес, в Атина, започна церемонията по клетва на новоизбраните депутати, като парламентът се очаква да функционира за по-малко от 24 часа. Утре президентът на Гърция, Катерина Сакеларопулу, се очаква да разпусне парламента и да обяви датата за извънредните парламентарни избори. Причината за предсрочния вот е фактът, че партията "Нова Демокрация", която е била на власт, спечели изборите, но не получи достатъчна подкрепа за самостоятелно управление, предаде БНР.

Пет партии успяха да преодолеят 3-процентовата избирателна бариера и да се квалифицират за влизане в парламента. С най-голям брой депутати – 145 е партията "Нова Демокрация". На второ място е СИРИЗА с 72 депутати. След тях следват социалистите от ПАСОК – Движение за промяна с 42 депутата. Комунистическата партия е с 25 депутата, а националистическата формация Гръцко решение – 16 депутата.

Временният председател на парламента е Никита Какламанис. Процедурата по полагане на клетва се провежда в три етапа. Първо, депутатите, които са избрали да положат клетва пред Библията, се заклеват да спазват Конституцията. След това, депутатите-мюсюлмани полагат клетва пред Корана. Малка част от народните представители полагат гражданска клетва.

От общия брой от 300 члена на парламента, 104 депутати са избрани за първи път, а 75 от тях са жени.

След неуспеха на политическите сили да се споразумеят за формиране на коалиционно правителство, парламентът ще бъде разпуснат утре, а президентът вероятно ще определи датата на извънредните избори на 25 юни.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар