Диабетът: 7 скрити признака на висока кръвна захар

 

Диабетът има косвени симптоми, които пречат да бъде забелязан веднага. Диабетът не боли и заради това се смята за една от най-коварните и тихи болести.

Високата кръвна захар обаче има своите проявления. Ако бъдете по-наблюдателни, можете да ги откриете навреме.

Как високата кръвна захар се отразява на организма?

Уринирате често

При високи нива на кръвната захар в организма се отделят големи количества течности. Това води до дехидратация и непрестанна неистова жажда.

Непрекъсната умора

Поради бързото обработване на глюкозата, енергийните нива в организма спадат рязко, което води до честа умора и отпадналост.

Кръвта започва да прилича на сироп

Нерегулираният диабет се характеризира с високи нива на глюкоза в кръвта. В резултат на това тя се сгъстява и започва да прилича на захарен сироп. Не можете да си представите колко трудно е за този гъст „сироп“ да достигне до най-малките и тесни кръвоносни съдове.

Променя зрението

Диабетът уврежда сериозно зрението, тъй като високите нива на кръвната захар разрушават най-малките кръвоносни съдове в очите. След тях е ред и на по-големите съдове, чиято разруха води до загуба на крайници.

Болки в крайниците

Мислите си, че сте се претоварили при физическа активност или при вдигане на тежко, но болките в пръстите, ставите и крайниците ви може да се дължат на ограничено кръвообращение в резултат на високите нива на глюкоза в кръвта.

Чести инфекции

Високата кръвна захар пречи на овладяването на инфекциите от имунната система. Раните не зарастват, инфекциите рецидивират често и трудно се влияят от медикаментите, пише Аз-жената.

Балансът в червата се разваля

Увреждането на кръвоносните съдове и нервите в червата поради високите нива на кръвна захар води до чести диарии, спазми, болки, подуване, газове.

Вашият коментар