Home » Свят » Забраниха достъпа на медиите до съдебни дела срещу видни опозиционни фигури в Тунис

Забраниха достъпа на медиите до съдебни дела срещу видни опозиционни фигури в Тунис

Сподели новината

Съдия в Тунис забрани на медиите да отразяват съдебните дела срещу видни опозиционни фигури, обвинени в заговор срещу сигурността на държавата през последните месеци, предаде агенция "Тунис африк прес" (ТАП).

Агенцията отбелязва, че тази заповед подхранва опасенията относно човешките права в Тунис, тъй като президентът Каис Сайед си осигури извънредни правомощия през 2021 г., преминавайки към управление с укази, а след това си приписа и власт над съдебната система.

Според говорител на съда, цитиран от агенция ТАП, разследващият съдия от антитерористичния отдел е разпоредил да бъде забранено отразяването в медиите на две съдебни дела по обвинения в заговор срещу сигурността на държавата. Агенция Ройтерс не е успяла още да се свърже с говорителя.

Съдии в Тунис са задържали или започнали разследвания срещу повече от 20 политически, съдебни, медийни и бизнес фигури през последните месеци, обвинявайки някои от тях в заговор срещу сигурността на държавата.

Основните опозиционни партии в страната разкритикуваха арестите като политически мотивирани. Правозащитни групи призоваха властите в Тунис да освободят задържаните.

До момента нито министерството на вътрешните работи, нито министерството на правосъдието на Тунис са коментирали публично тези арести.

Президентът Сайед охарактеризира задържаните като терористи, престъпници и предатели, заявявайки, че съдиите, които ги освободят, ще бъдат смятани за техни съучастници.

Източник: БТА

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар