Home » България » Хампарцумян: Цените няма да се върнат на нивата от преди 2 години

Хампарцумян: Цените няма да се върнат на нивата от преди 2 години

Сподели новината

Новината, че има дефлация, не ни казва много. Това е технически параметър в момента, който е в рамките на няколко месеца. Трябва да видим дали това е тенденция. Едно от нещата, които обаче ни казва е, че темповете на годишната инфлация се забавят. Това вероятно се дължи на сезонни фактори. Сега примерно плодовете и зеленчуците са по-евтини спрямо зимата. Това заяви в студиото на „Събуди се” по NOVA банкерът Левон Хампарцумян.

По думите му може да се очаква, че темповете на инфлация да спаднат на годишна база. „Но не може да очакваме, че цените на стоките ще се върнат там, където бяха преди две години. Инфлацията ще се задържи едноцифрена за достатъчно дълго време, но тя ще е от порядъка на 4-5 процента. Има си инфлационни процеси. Заплатите се гонят с инфлацията. Усилията да се укроти инфлацията са успешни. Тя се поражда от това, че има повече пари на пазара, отколкото стоки и услуги, които тези пари ще купят. И балансирането на това нещо е процес, който не трябва да се случва рязко, защото това означава криза”.

Според него единственият вариант е заплатите да се сдържат, докато всички очакват още едно повишение на лихвите от страна на Европейската централна банка, като се внимава това да не създаде проблеми на южноевропейските страни в изплащането на техните дългове.

„Повишаването на лихвите от ЕЦБ вече се отразяват в България. Лихвите са относително ниски заради конкуренцията между банките. Новите кредити са по-скъпи. Старите – в зависимост от условията, са може би по-изгодни. В момента се очаква повишение на лихвите по депозитите и кредитите. Всички чакат у нас кой ще мигне първи“, подчерта той. Според него лихвите по новите кредити няма да се повишат рязко, заемите няма да станат недостъпни, но всички трябва да са по-консервативни, когато ги дават и когато ги ползват.

Банкерът смята, че таксите им растат, защото се въвеждат все по-добри услуги, които са на разположение 24 часа в денонощието седем дни седмично. „Плащаме повече, за по-голямо удобство“, обобщи той.

Поставете оценка:




1.7

Оценка 1.7 от 19 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар