Home » Свят » Байдън осъди решение на Върховния съд на САЩ

Байдън осъди решение на Върховния съд на САЩ

Сподели новината

Президентът на САЩ Джо Байдън осъди решение на Върховния съд на страната, с което той обяви за противоконституционна възможността университетите да използват расата като фактор при приема на студенти.

С 6 на 3 гласа Върховният съд на САЩ постанови в решение, че използването на расата като фактор при приемане в колеж е нарушение на клаузата за равна защита на 14-ата поправка на американската конституция, предаде БНР.

Така магистратите сложиха край на политиките за расово разнообразие във висшите учебни заведения, прилагани от десетилетия.

В обосновка на решението съдия Джон Робъртс заяви, че твърде дълго университетите са правили погрешни заключения. А именно, че не изградените умения или научените уроци, а цветът на кожата са важни при приема на студенти.

"Категорично не съм съгласен с решението на съда. Това не е нормален съд", заяви по повод решението Джо Байдън и призова университетите да продължават да дават приоритет на кандидатите, които са изправени пред дискриминация, която той многократно подчертава, че "продължава да съществува в Америка".

"Нуждаем се от нов път напред – път, съвместим със закона, който защитава многообразието и разширява възможностите“, каза още Байдън.

"Те не трябва да изоставят своя ангажимент да осигурят студентско представителство с разнообразен произход и опит, които отразяват цяла Америка".

Президентът също така обяви, че ще нареди на Министерството на образованието да проучи как университетите могат ефективно да насърчават разнообразието след решението на Върховния съд.

Решението предизвика силни и противоречиви реакции в представители на републиканците и демократите.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар