Home » Свят » Разчистване след Тръмп! САЩ бяха приети отново в ЮНЕСКО

Разчистване след Тръмп! САЩ бяха приети отново в ЮНЕСКО

Сподели новината

Съединените щати официално бяха приети отново в Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), която напуснаха при предишния си президент Доналд Тръмп, след положително гласуване на извънредно заседание на Генералната конференция на тази организация на ООН, базирана в Париж, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Резолюцията е приета“, обяви председателят на асамблеята, бразилецът Сантяго Иразабал Мурао, предизвиквайки аплодисменти.

Около 132 държави гласуваха за връщането на САЩ, 15 се въздържаха, а десет гласуваха против, включително Иран, Сирия, Китай и Русия, чиято делегация увеличи изказванията си вчера по процедурни въпроси и по поправките днес, за да забави дебатите.

„Бихме приветствали желанието на Вашингтон“ да се присъедини към ЮНЕСКО, което „ще направи възможно укрепването на нашата организация“, но „смятаме, че те (САЩ) се опитват да ни отведат в паралелен свят, който наистина надхвърля всички абсурдни описания в книгите от Луис Карол“, каза днес руски дипломат.

„В това изкривено пространство тези, които защитават демокрацията и върховенството на закона, започват да ни водят към нарушаване на тези правила и да си присвояват привилегировани права“, допълни той и отбеляза, че САЩ трябва да изплатят изцяло просрочените си задължения към ЮНЕСКО, преди да могат да се присъединят към организацията, докато Вашингтон предлага това да стане постепенно.

"Начинът, по който САЩ поискаха това завръщане, е неприемлив и противоречи на духа на устава" на тази организация, каза от своя страна ирански дипломат.

Вашингтон напусна ЮНЕСКО през октомври 2017 г., заклеймявайки, по думите му, „упоритите антиизраелски пристрастия“ на тази организация. Оттеглянето на САЩ, придружено и от това на Израел, влезе в сила от декември 2018 г.

След 2011 г. и приемането на Палестина в ЮНЕСКО, САЩ, тогава ръководени от Барак Обама, спряха всякакво финансиране за организацията на ООН, което беше огромен удар за нея, тъй като тогава вноските на Вашингтон представляваха 22 процента от нейния бюджет.

САЩ обаче предложиха в началото на юни, в писмо до генералния секретар на ЮНЕСКО Одре Азуле, "план" за връщането си в организацията.

Предвид това, че американският дълг към ЮНЕСКО, договорен между 2011 и 2018 г., сега е 619 млн. долара, повече от годишния бюджет на ЮНЕСКО, оценен на 534 млн. долара, американското правителство посочи, че е поискало от американския Конгрес да изплати 150 млн. долара за фискална 2024 г., а останалата сума, ще бъде изплатена през следващите години „до изчистване“ на просрочените задължения към ЮНЕСКО, посочва АФП.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар