Радан Кънев за оставката и скандалите в НС: Буря в чаша вода!

 

Едни бури в чаша вода непрекъснато се разяряват. Така заместник-председателят на ДСБ Радан Кънев коментира в студиото на „Още от деня“ по БНТ скандалите в Народното събрание. По думите му случващото се в парламента и напрежението, което се създава, няма нищо с това, което е извън него в обществото и при принципните проблеми на хората. Изказването му е провокирано от днешната оставка на председателя на НС Димитър Главчев, до която се стигна след отстраняването на Корнелия Нинова за едно пленарно заседание.

„През цялото време се разиграва някаква драма, която няма нищо общо с това, което се случва извън парламента“, зяви Радан Кънев. Според него споровете, които се водят, са наистина ожесточени. „Много ми се иска да станем парламентарна република наистина. Това е вече тотално принизената роля на Народното събрание и на българския парламентаризъм“, допълни той. Кънев уточни, че във всяка партия има много честни хора, дори мнозинството е от честни хора, но въпросът е как се печелят изборите.

По повод АЕЦ „Белене“ той заяви, че докладът на БАН не е видян от никого, първо е излязъл с едни данни, а след това с други. „Съгласни са за това да откраднат нови 20 млрд. от нашите джобове, за да положат един руски самовар от 90-те години на сеизмичната площадка в Белене. Като едновременно нанесат неизброими материални щети и доведат до огромни екологични рискове“, заяви Кънев.

Оставката е част от политическия живот в една демократична държава. Ние в ГЕРБ сме първенци по това да си подаваме оставката, но не защото не спазваме правилата, а защото на отсрещната страна имаме хора, които са готови на всичко, за да дестабилизират страната. Това каза Александър Ненков от ГЕРБ в предаването „Още от деня“ по БНТ. По думите му това е бил нормален политически акт на един достоен политик.

„На България й предстоят важни събития. Ние сме дошли на власт и носим цялата отговорност, включително и нормалното функциониране на парламента. БСП ги е яд, че България се движи напред. За тях проблемът е, че държавата върви напред, тя се движи в правилната посока. Една празна пленарна зала не би била достойна гледка пред евролидерите. Нужно е да покажем, че България може да е пълноправен член на ЕС“, подчерта Ненков. „Опозицията се стреми да дестабилизира страната. Защо от БСП искат да внесат вота на недоверие след Нова година? Умишлено изчакват да дойде европредседателството“, изтъкна депутатът от ГЕРБ.

„ГЕРБ дойде на власт, за да покаже нов морал в политиката. Смисълът на демокрацията е да има и управляващи и опозиция. Няма да сме с добри очи пред лидерите, които ще приемем“, каза той. „В друга ситуация оставката не биваше да бъде подадена. Срещу нас има деструктивни хора. Това е поведение на хора, които до вчера един човек от тях излиза и казва, че 80% от българите са дебили и последва едно сухо „извинявай“. Те така няма да спечелят никога избори? Хората няма да им простят двойния аршин. Ако г-н Главчев не си беше подал оставката нещата щяха да ескалират. В името на държавата всеки трябва да бъде склонен да направи компромис със себе си“, увери Александър Ненков.

По отношение на разследването на приватизацията, Ненков каза: „Инициативата на ГЕРБ е насочена към хората, които по престъпен начин са облагодетелствали една или друга страна“, подчерта депутатът. „Призовавам Главчев да не напуска парламента. Той е достоен човек и не е опетнил по никакъв начин НС. В ГЕРБ няма лобита. Дошли сме на власт, за да свършим работа. Оставката на Главчев показва, че сме готови да спазим обещанията си, дори когато сме наранени“.

Вашият коментар