Home » Свят » „Велт ам Зонтаг“: Разногласия в управляващата коалиция в Германия за продажбата на изтребители на Саудитска Арабия

„Велт ам Зонтаг“: Разногласия в управляващата коалиция в Германия за продажбата на изтребители на Саудитска Арабия

Сподели новината

Партиите в коалиционното правителство на Германия имат разногласия по въпроса дали да отстъпят пред британския натиск и да одобрят производството на изтребители Юрофайтър Тайфун (Eurofighter Typhoon) за Саудитска Арабия, съобщи Ройтерс, като се позова на германския вестник "Велт ам Зонтаг".

Сделката, сключена между Рияд и британската компания "БАЕ Системс" (BAE Systems) преди пет години, за доставка от оръжейния производител на 48 такива изтребителя, бе отложена заради войната в Йемен, където оглавяваните от Саудитска Арабия сили се намесиха през 2015 г.

Една трета от компонентите за направата на самолетите се доставят от Германия, съобщиха тогава източници от оръжейната индустрия пред Ройтерс.

Според статията канцлерът Олаф Шолц от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и министърът на финансите Кристиан Линднер са склонни да разрешат износа, но партията на Зелените и някои от представителите на ГСДП са категорично против това.

След убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги през 2018 г., Берлин наложи твърдо спиране на продажбите на оръжие за Рияд, възприемайки далеч по-твърд подход от основните си съюзници като САЩ, Франция и Великобритания.

През март 2018 г. управленското споразумение между тогавашния канцлер Англела Меркел и ГСДП забрани продажбата на оръжия на всички страни, участващи във войната в Йемен, с изключение на някои предварително одобрени стоки и такива, които ще останат в страната купувач.

След сближаването между Саудитска Арабия и Иран, което може да сложи край на прокси войната между тях в Йемен, британците твърдят, че Германия не може да блокира износа на изтребители Юрофайтър за трети страни.

Говорител на канцлерството е отказал коментар по въпроса пред вестник "Велт ам Зонтаг".

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар