Home » Извън/Земно » От август: Месечни туристически полети в Космоса

От август: Месечни туристически полети в Космоса

Сподели новината

Компанията за космически туризъм Virgin Galactic осъществи първия си комерсиален полет в Космоса. По време на 90-минутното пътуване с „VSS Unity“ двама служители на италианските ВВС и един италиански изследовател прекараха немалко минути в безтегловност и извършиха редица опити. Това е първият полет в Космоса с туристи, организиран от Virgin Galactic.

Компанията е на британския милиардер Ричард Брансън

За Virgin Galactic този полет е от изключителна важност. Шефът Майкъл Колглазие каза, че започва „нова ера на повтарящ се и надежден достъп до Космоса“. През 2011 година фирмата получи разрешение от американското правителство да организира кратки полети в Космоса за платежоспособни туристи. Тя е основана през 2004 година от Ричард Брансън – британския милиардер, който е известен с екстравагантния си начин на живот и с авантюризма си. Той създава цяла империя около марката Virgin.

Заедно с приятели в началото на 1970-те години Брансън изгражда верига от магазини за грамофонни плочи, от която впоследствие се ражда марката Virgin Records. Стартът преминава триумфално: плочата на Майк Олдфийлд „Tubular Bells“ се продава с такъв успех през 1973 година, че Брансън успява да положи основите на бъдещата си империя. По-късно марката сключва и договор със „Секс Пистълс“, благодарение на което се налага окончателно.

Оттам нататък Брансън основава концерна Virgin Group, а в средата на 1980-те години навлиза и в авиационния бизнес с Virgin Atlantic. Когато авиокомпанията изпада във финансови затруднения, на Брансън му се налага да продаде фирмата за грамофонни плочи за един милиард долара през 1992 година. Концернът включва и търговски вериги, фирми за финансови услуги, както и железопътна компания. Извън това обаче британецът влага парите си и в екстравагантни начинания – като Virgin Galactic.

Първият полет с екипаж бе извършен преди две години

Брансън не е единственият, който се ръководи от идеята да разшири границите на човечеството – темата е престижна и със символично значение и за други милиардери. На практика Virgin Atlantic е в остра конкуренция с Blue Origin на създателя на „Амазон“ Джеф Безос и SpaceX на шефа на „Тесла“ Илон Мъск, които също искат да изпращат туристи в Космоса и вече са го правили. Програмата за туристически полети в Космоса на Virgin Atlantic бе отлагана неведнъж в миналото, особено след един инцидент през 2014 година, когато загина един пилот.

Преди две години Брансън в крайна сметка за първи път излезе в Космоса със своята ракета. 72-годишният търсач на силни усещания бе на борда на „VSS Unity“ заедно с две астронавтки и трима астронавти – само девет дни преди Безос. Тогава Брансън спечели по точки пред своя конкурент, който също бе вложил много усилия за своето пътуване в Космоса. Постигнатата тогава височина от „VSS Unity“ бе малко над 80 километра. За сравнение: международната космическа станция ISS се намира на 400 километра над земната повърхност.

От август започват месечни туристически полети

По време на полета обаче се е стигнало до усложнения. Според Американската космическа агенция ракетата била излязла от коридора си за цели две минути. Поради това на ракетата засега е наложена забрана за полети, която при определени обстоятелства след три седмици може да бъде отменена. Неотдавна – в края на май „VSS Unity“ успя отново да осъществи пробен полет след почти двегодишно прекъсване.

След сегашния изследователски полет се предвижда от август нататък Virgin Galactic да организира ежемесечни туристически полети с „VSS Unity“. През 2026 година трябва да е готова и ракетата „Delta“ с двойно по-голям капацитет – за шестима пътници, при това се предвижда нейните полети да бъдат ежеседмично. Първият пробен полет трябва да се осъществи през 2025 година.

Virgin Galactic очаква печалби от 2,7 милиона долара на полет. През последните десет години компанията е продала към 800 билета за туристически пътувания в Космоса. Първоначално билетите са били по 200 000 долара, сега са по 450 000.

Източник: Дойче веле

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар