Home » Крими » Бившата балдъза на Брендо – Десислава Дишлиева, осъди прокуратурата за 21 000 лв.

Бившата балдъза на Брендо – Десислава Дишлиева, осъди прокуратурата за 21 000 лв.

Сподели новината
Десислава Дишлиева, която беше съдена и оправдана по делото за организирана престъпна група на Евелин Банев – Брендо за пране на над 20 млн. лева от наркотрафик, печели на първа инстанция делото срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ). Това видя в. „Сега“ в деловодството на Софийския градски съд.

Дишлиева, която е сестра на бившата съпруга на Банев Моника Добринова, настояваше да получи 500 000 лв. обезщетение от държавното обвинение за имуществени вреди и 15 000 лв. за имуществено. Съдия Валерия Банкова оценява вредите на 21 000 лв. – 18 000 лв. за болките и страданията и 3000 лв. заради похарченото по адвокати (за толкова Дишлиева е представила документи в съда).

Тричленен състав на Апелативен съд – София потвърди изцяло разпореждането на Софийския градски съд, с което е отхвърлено искането…

Дишлиева беше обвинена по делото през 2007 г., когато прекара в ареста 3 дни. Процесът приключи окончателно през 2018 г., т. е. 11 години е била обвинена и подсъдима за престъпление, което прокуратурата не е доказала да е извършила.

Пред градския съд по делото за обезщетение показания са дали майката и близка приятелка на Дишлиева, които разказват колко пагубно ѝ се е отразило наказателното преследване – не само върху социалния ѝ живот и кариерата ѝ, но и здравословно. Медицинската експертиза по делото също показва връзка между тежките заболявания на Дишлиева и наказателния процес.

Съдията не е съгласна, че делото е нанесло непоправими вреди върху професионалното ѝ бъдеще, тъй като „в момента ищцата работи в семейния бизнес като административен директор на верига от хотели, което свидетелства за едно високо ниво на професионална реализация“.

В решението се обяснява, че размерът на обезщетението е съобразен със социално-икономическите условия в страната, а и с това, че осъждането на прокуратурата няма за цел да води до неоснователно обогатяване.

„Цяла Европа трябва да знае – вероятно „доброволци“, като господин Брендо в Украйна има немалко – които са се сдобили с украинско…

Държавното обвинение трябва да плати още 122 лв. такси и разноски по делото, както и 400 лв. за вещото лице, направило медицинската експертиза.

Решението на градски съд не е окончателно. Както прокуратурата, така и Дишлиева могат да го атакуват пред Софийския апелативен съд.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар