Атанас Тасев: У нас няма обективна необходимост за повече енергия

 

Идеята за възобновяване на АЕЦ „Белене“ сблъска плановете на властта с мнението на еколозите. Докладът на БАН за електроцентралата, поръчан от правителството, предвижда няколко сценарии – приватизация, разпродажба на оборудването, предаване на вторични и на последно място – нищо да не се прави.

„Съгласно нашето законодателство само министърът на енергетиката може да се изкаже какво трябва да се прави с АЕЦ „Белене“. У нас електропотреблението е стабилно за последните 20 години. Няма обективна необходимост в момента за повече енергия. Но не трябва да разглеждаме дали сега имаме нужда от „Белене“, а за след 10 години, тъй като имаме нова референтна рамка за въглищата“, коментира в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

По негови думи до 10-15 години ще се наложи да затворим въглищните електроцентрали. И добави, че на фона на подготвяните допълнителни енергийни ограничения от Европа, нашата енергийна система ще достигне своя лимит. Петко Ковачев от Института за зелена политика определи докладът на БАН като обикновена поръчка, чиято цел е да оправдае вече взетите решения на политическо ниво.

Вашият коментар